Nyitókép forrása: canva.com

 

A felmérések szerint az eurózóna üzleti aktivitása a vártnál jóval nagyobbat zuhant, ami azért is érte súlyos csapásként a piacokat, mert az elmúlt időszakban már sokan temették a recessziót – márpedig úgy fest, hogy a válság még csak ezután jön. A legnagyobb aktivitás-csökkenést éppen Németországban mérték, miközben fokozatosan újraéledni látszik az inflációs nyomás is.

 

A szerdai beszerzésimenedzser-indexek (bmi) nem könnyítik meg az Európai Központi Bank dolgát, amely meredek kamatemelésekkel próbálja elérni, hogy recessziót elkerülve szorítsa le az inflációt. A Reuters hírügynökség forrásai szerint az emelkedő drágulási ütem ellenére az EKB szeptemberben felhagyhat a kamatemelésekkel, legalábbis az év végéig.

 

Az eurózónában idén először csökkent az üzleti aktivitás és zsugorodott a feldolgozóipar termelése is. Ráadásul Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban zsugorodott legnagyobb mértékben az üzleti tevékenység, ahol az elmúlt időszakban nagyot bukott a feldolgozóipar. A német vállalatok továbbra is pesszimistán tekintenek a gazdasági hangulat jövőjére, a magas infláció pedig akadályozza a kereslet felpörgését.

 

 hirdetes_300x300  

Franciaországban a domináns szolgáltatási szektor zuhant meg, a jelek arra utalnak, hogy a harmadik negyedévben mínuszos lesz a francia gazdasági bővülés. Nem eurózónatag, de ugyanez várhat Nagy-Britanniára is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!