Nyitókép: Getty Images

 

A gútai malomban lévő szennyezett ukrán búzát nem semmisítették meg, hanem elsősorban a szlovákiai polgárok fogyasztották el – jelentette ki a parlamenten kívüli Hlas-SD párt.

 

Patrick Linhart (Hlas-SD) képviselő szerint a gútai malomból származó állítólagosan szennyezett ukrán búza felét már elfogyasztották Szlovákiában.

 

„A másik felével valószínűleg ugyanez lesz a helyzet. A gútai malom a búza megsemmisítésének elhalasztását kérte, és a tulajdonos azt állítja, hogy a búza rendben van. Arról, hogy ezt a búzát a hazai polgárok fogják-e elfogyasztani, minden bizonnyal a bíróság fog dönteni”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta a képviselő.

 

„Az egész helyzetet a Szlovák Köztársaság Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyeletének (ŠVPS), valamint Jozef Bíreš, a Szlovák Köztársaság mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterének kudarcának tartom“

 

– húzta alá Linhart.

 

Hozzátette: az 1300 tonna ukrán búzából csak 750 tonna maradt a raktárkészletben. Szerinte a gútai malom tulajdonosa azzal védekezik, hogy a Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (RVPS) nem megfelelően vette le a mintákat, mivel a mintavételkor nem tartotta be az eljárási lépéseket.

 

A képviselő megjegyezte, hogy az ŠVPS elrendelte a gabona felszámolását, a gútai malom halasztást kért, és az egész ügyet bíróság elé vitte.

 

„A malom tulajdonosa szerint a maradék 750 tonna búza felszámolásának szeptember 15-én kellene megtörténnie. De valószínűleg nem lesz felszámolás, a malom tulajdonosa ugyanis további halasztást, majd a búza kibocsátását követeli a piacra, vagy annak feldolgozását”

 

– tájékoztatott.

 

Emlékeztetett arra, hogy miután a szennyezett ukrán búzáról szóló hírek után személyesen küldött lisztmintát – nem búzát – vizsgálatra az akkreditált laboratóriumokba, hogy megállapítsák a növényvédőszer-maradék tartalmát. „A növényvédőszer-maradványokat nem erősítették meg a lisztben, amit én is feltételeztem. Még ha a búza, amelyből a lisztet készítették, enyhén szennyezett is volt, a növényvédőszer-maradványok a feldolgozás során elvesztek” – tette hozzá Linhart.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!