Nyitókép forrása: canva.com

 

Miközben a szlovák mainstream sajtó ünnepli, hogy ezentúl oroszok helyett amerikaiaktól vásároljuk majd a nukleáris fűtőelemeket, a Magyar Nemzet arról cikkez, hogy az Egyesült Államok több mint kétszer több uránt vásárol Oroszországtól. Teljes a káosz az „orosz függőség” felszámolásának narratívájában, ugyanis mintha csak az történt volna, hogy beiktattunk egy láncszemet az adásvételbe, amely drágábban adja el ugyanazt, miközben ő maga is az oroszoktól szerzi be az inputanyagot.

 

Az amerikai statisztikai hivatal adatai szerint 2023 első felében az Egyesült Államok 416 tonna dúsított uránt vásárolt az orosz-ukrán háború ellenére Oroszországtól, ami 2,2-szerese a tavaly, ugyanezen időszakban vásárolt 188 tonnás mennyiségnek. Az amerikaiak utoljára 2005-ben vásároltak az oroszoktól ekkora mennyiséget.

 

Ezzel Oroszország részesedése az amerikai uránimportban 32 százalékra nőtt.

 

De nemcsak az amerikaiak fütyülnek a háborúra, ha gazdasági érdekeik úgy kívánják. A franciák is újra elkezdtek újrahasznosított urán vásárolni az oroszoktól, ami azt jelenti, hogy a kiégett francia fűtőelemeket Oroszországban feldolgozzák, majd újradúsítják.

 hirdetes_810x300  

 

A hír azután jelent meg, hogy a Szlovák Villamosművek bejelentette, hogy az amerikai Westinghouse-tól vásárol a jövőben nukleáris fűtőelemeket, de csak azután, hogy a cégnek sikerül kifejlesztenie és engedélyeztetnie az orosz gyártmányú VVER-440-es reaktorokkal kompatibilis fűtőelemet.

 

Hogy milyen anyagi vonzata lesz a beszállítócserének, egyelőre kérdés.

 

Szlovákia aláírta a szerződést, ezentúl az amerikaiaktól vásárol nukleáris fűtőelemeket

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.