Nyitókép: Vovlastnom/WBN

 

A szlovákiai fiatalok legfőbb pénzügyi álma, hogy saját ingatlanban éljenek – ezt a válaszadók 58 százaléka nyilatkozta az Ipsos felmérésében, amelyet az UniCredit Bank számára készítettek.

 

A fiatalok több mint fele még mindig a szüleivel él. A válaszadók mintegy 16 százaléka él párjával saját lakásában. A többiek lakótársaknál laknak, kollégiumban, vagy albérletben. A fiatalok pályafutásuk elején járnak, a 18 és 26 év közöttiek pedig vagy még tanulnak, vagy az első munkahelyükön dolgoznak, ami a jövedelmüket is befolyásolja.

 

A bevételük átlagos összege ebben a korosztályban 700 euró, miközben ebben a korosztályban a fiatalok mindössze 33 százalékának van állandó munkahelye, 9 százalékuk pedig magánvállalkozó. A többiek ideiglenes állásokból, részmunkaidős állásokból és a szülőktől származó jövedelemből tartják fenn magukat.

 hirdetes_300x300  

 

Az állandó munkaviszony előny

 

A felmérés azt mutatja, hogy a 26 év alatti fiatalok körülbelül egyharmada igényelhet jelzáloghitelt. És ők pontosan azok, akik állandó munkaviszonnyal vagy aktív vállalkozással rendelkeznek.

 

„Azonban ebben az életszakaszban, az iskolából az első munkahelyre való átmenet után, saját ingatlan beszerzésekor többnyire ők is a szülők segítségére szorulnak. A munkatapasztalat megszerzése után nő a havi jövedelmük, és a jelzáloghitel is elérhetőbbé válik”

 

– mondta Zuzana Ďuďáková, az UniCredit Bank szóvivője.

 

A fiatalok később igénylik az első jelzáloghitelt

 

Az UniCredit Bank banki adatai szerint a fiatalok valamivel később kérik első jelzáloghitelüket. Leginkább 28–31 év között, amikor stabilizálódnak az első munkahelyükön, és a jövedelmük ezt lehetővé teszi. Az ilyen kérelmezők 68 százaléka alkot egy párt. Ďuďáková szerint egy fiatal pár, két hitelfelvevő esetében egyszerűbb a jelzáloghitelt megszerezni.

 

Még a dolgozói pályafutásuk elején járó, vagy még tanuló fiatalok is lassan, kis összegekben spórolhatnak. Ez Ďuďáková szerint néhány éven belül jó alapot jelenthet arra, hogy saját forrásból kifizessék a lakások vételárának egy részét. A felmérés szerint a szlovák fiatalok 45 százaléka használ megtakarítási számlát, további 48 százalékuk pedig fontolgatja annak létrehozását.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!