Nyitókép: Getty Images

 

Szlovákiában a lakosság csaknem negyedének egyáltalán nincs anyagi tartaléka arra az esetre, ha élethelyzete romlana. Ezzel szemben az emberek ötöde számolt be arról, hogy családja havi jövedelmének legalább ötszöröse van megtakarítva – derült ki a Home Credit felméréséből.

 

Egy eurót sem tudnak félretenni

 

A megkérdezettek több mint felének romlott a helyzete a megtakarítások létrehozása során. 38 százalékuk számolt be arról, hogy lényegesen kevesebb a megtakarítása, mint 2022-ben, és további 15 százalékuk mondta azt, hogy valamivel kevesebb a spórolt pénzük.

 hirdetes_300x300  

 

Éppen ellenkezőleg, a válaszadók 13 százalékának sikerült javítania pénzügyi megtakarításain. A válaszadók több mint ötöde egy eurót sem tud megtakarítani havonta.

 

A háztartások harmada havi 40-120 eurót takarít meg. A válaszadók 12 százaléka pedig havi 200 és 400 euró közötti összeget tesz félre.

 

A hirtelen bevételkieséssel nem tudnának megbirkózni

 

Hirtelen bevételkiesés esetén a szlovák háztartások 22 százaléka egy hónapig sem tudna megbirkózni egy ilyen helyzettel.

 

További 17 százalék csak egy hónapig, 30 százalék pedig három-hat hónapig tudna így működni. Ezzel szemben az emberek kilenc százaléka sokkal jobb anyagi helyzetben van, és megtakarításainak köszönhetően akár tizenkét hónapnál is tovább el tudnának élni jövedelem nélkül.

 

A reprezentatív felmérést idén május 27. és június 2. között a Stem/Mark ügynökség végezte a Home Credit Slovakia cég számára.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!