Nyitókép: Getty Images

 

Szlovákiában az idei második negyedévben egy munkavállaló átlagos havi nominális keresete elérte az 1 419 eurót, éves szinten 9,9%-os növekedéssel.

 

Bruttó értékben átlagosan 128 euróval kaptak többet a munkavállalók, mint az előző év azonos időszakában. Az emelkedés üteme tizenöt év óta a második leggyorsabb volt, a bérek mégsem tudtak lépést tartani a magas inflációval.

 

A reálbérek csökkenése azonban már a második negyedévben jelentősen lelassult, jelenleg éves szinten 2%-kal mérséklődött. A szezonálisan kiigazított átlagkeresetek 2,5%-kal nőttek az idei első negyedévhez képest – tájékoztatott a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala.

 hirdetes_300x300  

 

A reálbérek is emelkedtek?

 

Az idei második negyedévben az átlagos nominálbér éves összevetésben mind a 19 vizsgált ágazatban növekedett. Közel harmaduknál a növekedés már elegendő volt az infláció kompenzálására, és így a munkavállalók reálbére is emelkedett.

 

Leggyorsabban az ingatlanszektorban – 15,4%-kal, az egészségügyben és a szociális segélyezésben –13,8%-kal, valamint a közigazgatásban – 13,6%-kal nőttek a bérek.

 

Összességében 11 ágazat ért el 10%-ot meghaladó növekedést a tavalyi év második negyedévéhez képest. A reálbérek legjelentősebb, 3,6–4,8 százalékos csökkenése a szálláshely-vendéglátás, az információs és kommunikációs ipar, valamint a művészet, a szórakoztatás és a rekreáció területén dolgozóknál volt tapasztalható.

 

Bérek az iparban és a kereskedelemben

 

Az iparban – amely a legnagyobb munkaadó – az idei év második negyedévében 9,8%-kal, 1 518 euróra nőttek a bérek éves összevetésben, reálértékben azonban 2,1%-kal csökkentek a bérek.

 

A kereskedelemben – ahol a szlovákiai polgárok második legnagyobb csoportja dolgozik – a nominálbérek 9,1 százalékkal 1 356 euróra nőttek. A kereskedelemben dolgozók bérének reálcsökkenése elérte a 2,8%-ot, ami több, mint az egész gazdaság átlaga.

 

Jelenleg a legmagasabb, 2,4 ezer eurós és azt meghaladó havi átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenységben, a villamosenergia-, gáz- és gőzellátás, valamint az információs és kommunikációs szektorban volt.

 

Fizetések Pozsony megyében

 

A gazdaság 19 ágazatából tizenegyben a teljes gazdaság átlagánál alacsonyabb volt a bér. A legalacsonyabb átlagos nominálbért, amely az ezer eurót sem érte el, a szálláshely-vendéglátásban, egyéb tevékenységben dolgozók keresték. Az építőiparban dolgozók a harmadik legalacsonyabb fizetést kapták, de most először értek el valamivel az ezer eurós küszöb fölé.

 

A teljes gazdaság átlagánál csak Pozsony megyében volt magasabb a második negyedévi nominális havi átlagbér, ahol elérte az 1 737 eurót. A többi megyében 1 080 eurótól (Eperjes megye) 1339 euróig terjedt (Kassa megye). Minden régióban magasabb volt az átlagbér, mint a tavalyi második negyedévben, a legmagasabb, 11 százalékos relatív növekedés a Nyitra megyében volt.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!