Nyitókép: Shutterstock

 

Szlovákia polgárai a megadott határidőnél, azaz 64 éves koruknál előbb szeretnének nyugdíjba vonulni. 18%-uk tervez korkedvezményes nyugdíjba vonulást, Szlovákia gazdaságilag aktív polgárainak 34%-a pedig még ennél is korábban szeretne nyugdíjba vonulni – derült ki a Focus ügynökség és a Partners Alapítvány felméréséből, amelyről a Focus ügynökség képviselője, Martin Slosiarik és a Partners képviselői számoltak be csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

 

A válaszadók 64 százaléka szerint a nyugdíjkorhatár még tovább fog emelkedni. „Ezek az adatok a maga módján riasztóak. Megértem, hogy az adatok a lakosság bizonyos vágyát mutatják, de teljes mértékben megcáfolják a nyugdíjrealitást“ – mutatott rá Martin Slosiarik szociológus.

 

2019-ben a szlovák állampolgárok azt mondták, hogy az ideális nyugdíj összege 925 euró lenne. Az idei felmérésben a szlovákok „álomnyugdíjának” összege 1165 euró volt, ami több mint 25 százalékos növekedést jelent.

 hirdetes_300x300  

 

„Ebbe a növekedésbe valószínűleg beletartozik a megélhetési költségek 2022 tavaszától tapasztalt növekedése, ami az ideális nyugdíj összegével kapcsolatos elképzelések növekedésében is megmutatkozott”

 

– mondta Slosiarik.

 

Linda Valentín, a Partners személyi pénzügyi szakértője rámutatott, hogy a gazdaságilag aktív válaszadók hozzávetőleg fele egyáltalán nem, vagy csak ritkán gondol nyugdíjas élete minőségére.

 

„Gyakori probléma, hogy az emberek a nyugdíjat csak az idős korhoz kötik, és nem az anyagi biztonsághoz. Ez irreális elképzelésekhez és a kellően hosszú felkészülés alábecsüléséhez vezet, ami döntő fontosságú a nyugdíjbiztonság szempontjából”

 

– magyarázta Valentín.

 

Ezért célszerű a lehető leghamarabb, ideális esetben évtizedekkel korábban elkezdeni a befektetést. Célszerű minden hónapban a bevétel 10%-át nyugdíj-előtakarékosságba fordítani. Az ideális minél korábban elkezdeni, legkésőbb harmincéves kor körül.

 

A szlovákiai lakosok körében a nyugdíjra való felkészülés legnépszerűbb módja a második pillérbe történő megtakarítás – 47 százalék. Ezt követi a megtakarítással járó életbiztosítás (36%), majd a harmadik pillér 30%-os részesedéssel, a banki megtakarítási számlát pedig a válaszadók 24%-a részesíti előnyben.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.