Nyitókép: Getty Images/iStock

 

A szülők csaknem fele úgy gondolja, hogy a gyerekeknek több mint 20 000 euróra van szükségük a gondtalan tanuláshoz és önállósághoz. A szülők 77%-a pénzt takarít meg nekik, amire elsősorban megtakarítási számlát vagy lakástakarékot használ, bár a szakértők szerint vannak előnyösebb módok is. Ez az Ipsos ügynökségnek a Fondee befektetési platform számára készített aktuális felméréséből derült ki, amelyet idén augusztusban végezték el 1250 szülőből álló mintán.

 

Arra a kérdésre, hogy a gyerekeknek több pénzre lesz-e szükségük, mint szüleiknek ahhoz, hogy sikeresen belépjenek a felnőttkorba, a válaszadók 81%-a válaszolt igennel. A válaszadók 37 százaléka szerint néhány ezer eurónak is elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a gyerekek sikeresen önállósodjanak. Több mint 20 000 eurót 24 százalék, 40 000 euró feletti értéket 16 százalék, a 100 000 euró körüli határt pedig a szülők 5 százaléka említette.

 

„A kérdés továbbra is az, hogy közülük hányan tudják biztosítani ezeket az összegeket gyermeküknek vagy gyermekeiknek. Ugyanez a felmérés ugyanis arra is rákérdezett, hogy mennyit tesznek félre gyermekeiknek havonta. Ötből kettő család azt mondta, hogy csak néhány eurót, ötből egy család pedig néhány tíz eurót tesz félre a gyerekeinek. Ha ezt a pénzt a megtakarítási számlára teszik, ahogyan azt a felmérés sugallja, akkor a 20 000 eurót el sem érik“

 

 hirdetes_300x300  

– tette hozzá Eva Hlavsová, a Fondee platformtól.

 

A felmérés azt mutatja, hogy a szülők 46%-a takarít meg pénzt megtakarítási számlákon. A válaszadók 38%-a esetében lakástakarékról van szó. A befektetési platform szerint azonban egyik termék sem teszi lehetővé az évi 2–3 százalékos infláció leküzdését, így a szakértők szerint végül a gyerekek kevesebbet kapnak, mint amennyit a szüleik több éven keresztül félretettek nekik.

 

„Amikor egy szülő 4000 eurót helyez el egy gyerek bankszámlájára, 18 év múlva ez a pénz az infláció miatt közel 40%-kal fog kevesebbet érni. Ugyanez az elv a megtakarítási számláknál is, amelyek éves kamatja, sajnos, nem éri el az infláció szintjét”

 

– magyarázta Hlavsová.

 

A pénzügyi csomagba való befektetésbe csak a szülők töredéke vág bele. A részvényeket hozzávetőleg 13%-uk használja, a lekötött betéteket, kötvényeket vagy ETF alapokat pedigA sz csak a szülők egy százaléka veszi igénybe. Hosszú távon gondolkodva a szakértők szerint a befektetés értelmesebb, mint a megtakarítási számla vagy a lakástakarék.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.