Nyitókép: EC/Dati Bendo

 

Szlovákiának 2024 és 2027 között legfeljebb 19,8 millió eurós kamattámogatást kellene biztosítania az Európai Uniónak az Ukrajnának nyújtott hitelekhez. A kormány szerdán jóváhagyta az Európai Bizottság és a Szlovák Köztársaság közötti megállapodást erről a hozzájárulásról. A megállapodást Szlovákia nevében Michal Horváth ideiglenesen megbízott pénzügyminiszter írta alá.

 

A Szlovák Köztársaság ezt a kötelezettségvállalást 2022 decemberében, az EU-tagállamok képviselőinek Ukrajna pénzügyi támogatásáról szóló közös politikai nyilatkozatában vállalta.

 

„Ukrajnának rövid távon továbbra is jelentős pénzügyi szükségletei lesznek az állam alapvető funkcióinak megőrzése, a makrogazdasági stabilitás biztosítása és a háború által megsemmisült kritikus infrastruktúra helyreállítása érdekében“

 

 hirdetes_810x300  

– fejtette ki a pénzügyminisztérium a bemutatott jelentésében.

 

A létrehozott makroszintű pénzügyi támogatás (MFA+) felhatalmazza az EB-t arra, hogy Ukrajna számára kölcsönök, vissza nem térítendő támogatások és kamattámogatás formájában nyújtson támogatást. Minden évben igényelhet kamattámogatást és az adminisztrációs költségek fedezetét. Ennek a kiegészítő támogatásnak 2023. január 1-jétől 2027. december 31-ig kell rendelkezésre állnia. Az Európai Bizottsággal kötött megállapodás aláírásával a tagállamok vállalják, hogy a szükséges pénzügyi hozzájárulásokat kérésre a bizottság rendelkezésére bocsátják.

 

Meghatározásuk kulcsa az ország uniós költségvetéshez való hozzájárulása, az előző évi bruttó nemzeti jövedelem mutatója alapján. A befizetések végleges összege csak 2024 elején lesz ismert. E kulcs szerint Szlovákia részesedése 0,71%-os szinten van, ami a 2024–2027 közötti időszakb an maximum 19 823 613 eurós hozzájárulást jelent.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!