Nyitókép: Getty Images/iStock

 

Éves szinten 902 millió euróval nőttek a Szociális Biztosító nyugdíjellátási kiadásai az idei első félévben.

 

Míg tavaly a január és június közötti időszakban 4,1 milliárd eurót költött a nyugdíjak kifizetésre a biztosító, addig az idei hat hónapban csaknem 5 milliárd eurót – derült ki a Szociális Biztosító ez év január–június közötti gazdálkodásáról szóló beszámolóból.

 

A nyugdíjkiadások 902 millió eurós éves növekedése rekordnak számít. Tavaly csak 161 millió euróval nőttek a biztosító féléves nyugdíjkiadásai éves összevetésben, 2021-ben 141 millió euróval, 2020-ban pedig 158 millió euróval.

 hirdetes_810x300  

 

A biztosító ez év június 30-ig csaknem 270 millió euró értékben fizette ki a szülői nyugdíjat. További 511 millió eurót igényelt a nyugdíjak valorizálása idén január elsejétől. Az egy nyugdíjra jutó emelés átlagosan 46,70 eurót tett ki. Az öregségi nyugdíjak átlagosan 57 euróval, a korengedményes nyugdíjak 63,70 euróval, a rokkantnyugdíjak 35 euróval emelkedtek.

 

A kifizetett nyugdíjak száma június végén 12,7 ezerrel nőtt éves szinten. Ehhez a legnagyobb mértékben az öregségi nyugdíjak járultak hozzá, amelyekből a biztosító 10,1 ezerrel többet fizetett ki az előző év azonos időszakához képest.

 

Nyugdíjemelés, anyagi szükséghelyzet: Több pénz jut az embereknek

 

A folyósított özvegyi nyugdíjak száma 177-tel nőtt, a biztosító 1,2 ezerrel több özvegyi nyugdíjat fizetett ki. A biztosító azonban június végén 2,2 ezerrel kevesebb rokkantnyugdíjat fizetett ki éves szinten.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!