Nyitókép: SITA/Martin Medňanský

 

Rendkívüli támogatásban részesülnek a búzatermesztők az Ukrajnából származó gabona és olajos magvak importját kompenzálva. A támogatás összege 15,7 millió euró – jelentette be Jozef Bíreš, a földművelésügyi minisztérium vezetője és Jozef Kiss, az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatójukon.

 

Bíreš tájékoztatása szerint a Szlovák Köztársaság úgy döntött, hogy az odaítélt 5,24 millió eurós uniós támogatást és az európai támogatás 200 százalékáig kiegészítő hazai pénzügyi támogatást csak azon gazdák támogatására ítélik oda, akik búzát termesztenek.

 

„A pénz kifizetésének határideje év végéig érvényes. A kifizetés logisztikája automatikus, így a kérelmezőnek nem kell kérelmet benyújtania, megszűnik a bürokrácia”

 

 hirdetes_810x300  

– magyarázta az agrárminiszter.

 

Kiss szerint a PPA a történelem során először fizet ki úgy támogatást, hogy a kérvényezőknek azt nem kell kérniük.

 

„Körülbelül 8000 alanyt sikerült beazonosítanunk, akiknek lehetőségük lesz arra, hogy kompenzációt kapjanak a búzáért. Ezt a 8000 kérelmezőt úgy azonosítottuk, ha 2022-ben közvetlen támogatási kérelmet nyújtottak be és búzát termesztettek a földjükön, és egyúttal megfelelően nyújtottak be kérelmet közvetlen kifizetésekre a 2023-as évre”

 

– magyarázta Kiss.

 

A PPA vezérigazgatója szerint rekordidő alatt fizetik ki a búzatermesztőknek a kártalanítást.

 

„Bízom benne, hogy szeptember végén már kiadjuk az első határozatokat a búza kártalanításáról, és az év végéig teljesíteni tudjuk az Európai Bizottság feltételét, és teljes mértékben ki tudjuk fizetni a kártalanítást a kérelmezőknek”

 

– tette hozzá Kiss.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.