Nyitókép forrása: canva.com

 

Araszol a 100 dolláros lélektani határ felé a kőolaj hordónkénti ára, ami nyilvánvalóan előbb-utóbb megjelenik az üzemanyagok árában is. Az OPEC+ már korábban úgy határozott – elsősorban orosz és szaúdi kezdeményezésre -, hogy csökkentik az olajkínálatot, ami az árak emelkedése felé mozdította el a piacot.

 

A viszonyítási alapként szolgáló Brent norvég kőolaj hordónkénti ára közelít a 100 száz dollárhoz, ami azt jelenti, hogy az orosz Urals kőolaj (uráli nehézolaj, amelyre tavaly ész nélkül embargót vetett ki az EU) 78 dolláros szintre drágult, ezzel pedig elég messze került a G7-es olajembargó határárától, így a szaúdi-orosz tandem sikeresen elérte, hogy az amerikaiak ne tudják sarokba szorítani Oroszországot egy olajembargóval – lévén, hogy az OPEC-országoknak nem érdeke, hogy sikeres legyen egy ellenük alkalmazható embargós politika.

 

A Hospodárske Noviny becslése szerint ha a Brent átlépi a 100 dolláros határt, akkor a benzin literje 1,8 euróba, a gázolaj literje pedig 2 euró fölé fog emelkedni.

 

 hirdetes_810x300  

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!