Nyitókép: Marián Peiger/SITA

 

A Szociális Biztosító 2026-tól nyugdíj-előrejelzést küld a biztosítottnak, azaz tájékoztatást a feltételezett nyugdíjjogosultságáról.

 

A munka-, szociális- és családügyi minisztérium már készíti azt a rendelettervezetet, amely meghatározza a nyugdíj-előrejelzés modelljét és annak tartalmát.

 

A rendeletben meg kell határozni a biztosított feltételezett nyugdíjkorhatárát, a biztosított nyugdíjjogosultságára vonatkozó törvényileg meghatározott előfeltételeket és szabályokat, valamint az infláció ezen előrejelzésekre gyakorolt ​​hatását.

 hirdetes_300x300  

 

„A rendelettervezet célja egy olyan egységes dokumentum létrehozása, amely olyan információkat tartalmaz, amelyek megkönnyítik a kötelező nyugdíjrendszerből származó követelések megértését, illetve az öregségi nyugdíj-megtakarítások megtakarításainak helyzetét és értékét“

 

– közölte a tárca.

 

Előrejelzés a biztosított életkorától függően

 

A nyugdíj-előrejelzést a biztosító a naptári év május 31-ig teszi elérhetővé a biztosított elektronikus fiókjában. A Szociális Biztosítónak azonban a nyugdíj-előrejelzést postai úton is ki kell küldenie a biztosítottnak.

 

A nyugdíj-előrejelzés küldésének gyakorisága a biztosított életkorától függ. Ha a biztosított 18 évnél idősebb, de 50 évnél fiatalabb, és legalább egy napjig rendelkezett nyugdíjbiztosítással, akkor ötévente kap nyugdíj-előrejelzést. Ha a biztosított 50 év feletti, akkor minden évben megkapja a nyugdíj-előrejelzést.

 

Három forgatókönyv

 

A nyugdíj-előrejelzés tartalmazni fogja az öregségi nyugdíj összegének alap- és alternatív előrejelzését, a megszerzett nyugdíjbiztosítási időt és azokat a változókat, amelyektől a jövőbeni nyugdíjának összege függ, valamint a biztosított nyugdíjkorhatárát.

 

A nyugdíj-előrejelzésnek három forgatókönyvet kell tartalmaznia, amelyeknek az öregségi nyugdíj összegét befolyásoló paraméterek várható alakulásán kell alapulniuk.

 

Az alternatív előrejelzésnek figyelembe kell vennie azokban a tényezőkben bekövetkezett változásokat, amelyekre a biztosított is befolyással van – például az egyéni vállalkozó kivetési alapjának növekedését, a nyugdíjbiztosítás megszerzését vagy a második nyugdíjpillérben való részvételt.

 

A nyugdíj-előrejelzés az infláció jövőbeli nyugdíj összegére gyakorolt ​​hatásáról is tartalmaz majd információkat.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!