Nyitókép: via phoenix-investor.sk

 

Az ukrajnai háború csökkentette a gazdasági növekedést Európában, és jelentősen növelte az inflációt az egész kontinensen – ezt a Svájci Nemzeti Bank (SNB) jelentette be pénteken egy új tanulmány eredményei alapján.

 

A jelentés szerint azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát, Európában az energiaárak meredeken emelkedtek, a pénzügyi piacokon zavarok keletkeztek, és mind Oroszországban, mind Ukrajnában éles gazdasági visszaesés következett be. A tanulmány szerzői a háború Németországra, Nagy-Britanniára, Franciaországra, Olaszországra és Svájcra gyakorolt gazdasági hatását értékelve arra a következtetésre jutottak, hogy bruttó hazai termékük (GDP) 2020 utolsó negyedévében 0,1-0,7 százalékkal lett volna magasabb, ha Oroszország nem támadja meg Ukrajnát. A fogyasztói árak 0,2-0,4 százalékkal lennének ma alacsonyabbak.

 

A háború negatív hatásai közép- és hosszú távon valószínűleg sokkal nagyobbak lesznek, két év múlva pedig a hatás valószínűleg körülbelül kétszer akkora szintet ér el – áll a tanulmányban.

 hirdetes_810x300  

 

Az SNB szerint a legrosszabbul Németország járt, ahol a háború nélkül a GDP 0,7 százalékkal magasabb, az infláció pedig 0,4 százalékkal alacsonyabb lett volna 2022 negyedik negyedévében. Nagy-Britannia szintén súlyosan érintett, ahol a gazdasági teljesítmény 0,7 százalékkal csökkent, az infláció pedig 0,2 százalékkal nőtt. Franciaországban a konfliktus nélkül az infláció 0,3 százalékkal alacsonyabb, a GDP pedig 0,1 százalékkal magasabb lett volna, míg Olaszországban az infláció 0,2 százalékkal alacsonyabb, a GDP pedig 0,3 százalékkal magasabb lett volna. A svájci GDP 0,3 százalékkal magasabb, az infláció pedig 0,4 százalékkal alacsonyabb lett volna a háború nélkül.

 

A tanulmány szerzői rámutattak, hogy becsléseik meglehetősen visszafogottak, mivel valószínűleg alulbecsülték az élelmiszerárak inflációját, és a gázárak helyett az olajárakat vették figyelembe. A menekültek és a megnövekedett katonai kiadások hatása is nagyobb lehet, mint a közelmúltbeli konfliktusok esetében – tették hozzá.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.