Nyitókép: Getty Images

 

Októbertől idén másodszor emeli a Szociális Biztosító a minimálnyugdíjat. Alapösszege 30 év nyugdíjbiztosítás után a jelenlegi havi 365,70 euróról havi 389,90 euróra emelkedik.

 

A Szociális Biztosító automatikusan megemeli a minimálnyugdíjat, a biztosítottnak nem kell kérnie semmit, a változásról határozatban értesítik. A megemelt nyugdíjösszeget bankszámlára vagy készpénzben postai úton kapja meg a szokásos októberi kifizetési időpontban. A minimálnyugdíj-emelés hozzávetőleg 60 ezer nyugdíjast érint.

 

A minimálnyugdíjak változása az anyagi szükséghelyzetben folyósított segély összegének növekedésével függ össze. A nyugdíjminimum értékét úgy határozták meg, hogy a nyugdíjas ne legyen rászorulva az anyagi szükséghelyzetben folyósított segélyre.

 hirdetes_810x300  

 

Mivel a nyugdíjminimum összegei növekednek, bővül a nyugdíjminimumra jogosultak köre. A nyugdíjminimumhoz való jog azon nyugdíjasok egy részét is megilleti, akik jelenleg nem részesülnek benne.

 

Ha október 1-jétől a jelenlegi rendszeres nyugdíjuk összege alacsonyabb, mint az új nyugdíjminimum összege, akkor jogosult lesz a nyugdíjminimumra, és a nyugdíjat a nyugdíjminimum emelt összegében folyósítják,. A nyugdíjasok így számukra kedvezőbb, azaz magasabb nyugdíjat kapják meg.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.