Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

 

Mióta az oroszok kvázi felújították a kereskedelmi blokádot Ukrajnával szemben a Fekete-tengeren, az ukrán mezőgazdaság rendkívül sebezhető helyzetbe került. A szállítási költségek úgy megemelkedtek az ukránok számára, hogy nem tudnak konkurálni az orosz terményekkel. Az ukrán agrárágazat bevételei a blokád miatt a tavalyi szint harmadára estek vissza. Mivel Kijev továbbra is úgy viselkedik még legszorosabb szövetségeseivel is, mintha legalább európai nagyhatalom lenne, súlyos viták alakultak ki az elmúlt hetekben. Az ukrán gabonadömping kérdésében összeült a V4, ami önmagában is jelzi a helyzet súlyosságát.

 

Jozef Bíreš szlovák agrárminiszter szerint az ukrán gabona európai importja súlyos torzulásokat okoz a szlovák piacon is. Kijelentette, hogy fontosnak tartja Ukrajna támogatását, de egyúttal védeni kell a saját nemzeti piacot.

 

„Nem csak négy termény importját állítottuk le, hanem más mezőgazdasági termékekről is szó van”

 

mondta a Visegrádi Négyek mezőgazdasági minisztereinek legutóbbi találkozóján.

 hirdetes_810x300  

 

Tranzit van, import nincs

 

Az importkorlátozásoknak hála az ukrán gabona tranzitja valósulhat csak meg, de (egyelőre) nem kerülhet be a szlovákiai piaci kereskedésbe. Itt érdemes kiemelni, hogy azzal, hogy ukránok a szlovák piac megnyitását követelik, lényegében a szlovák agrárgazdaság tönkretételére szólítanak fel, hiszen az olcsó (és minőségileg kifogásolható) ukrán gabona lenyomná a termények árát és elvenné a raktárakban a helyet a hazai terményektől.

 

Mivel a szlovákiai gabona közel fele exportra megy, mert az ország lényegében önellátó, a legkisebb engedmény az ukránok felé a hazai agrárpiacot gyengítené. 

 

„A tény az, hogy az ukrán gabona árával a mi gazdáink nem tudnak versenyezni. Az ukrán takarmánygabona ára 50 euró körül mozog, ami a mi viszonyaink között elképzelhetetlen, a tőzsdei ár ennél sokkal magasabb”

 

hangsúlyozta Matej Korpáš, a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara szóvivője a Štandard konzervatív portál szerint.

 

„Az importtilalom csökkenti annak veszélyét, hogy a raktáraink megtelnek az ukrán terményekkel. Ez ugyanis gondot okozhatna a tavaszi vetés, elsősorban a kukorica tárolása szempontjából”

 

tette hozzá.

 

Globális probléma

 

A tágabb összefüggések teszik különösen bonyolulttá a helyzetet. A közép-európai importtilalom ugyanis nem oldja meg a problémát, csak részben. A hazai piac védelme egy dolog, de jelenleg az ukrán gabona nagy mennyiségben ömlik be Európába – elvéve a szlovákiai exporttermények elől a piacot, csökkentve az európai árakat.

 

Az ügyben nagy szerepe van a nyugati képmutatásnak is. Elvileg a Fekete-tengeri  Gabonafolyosó Egyezmény azért jött létre az ENSZ és Törökország támogatásával, hogy az ukrán gabona eljusson a szegény afrikai országokba. A narratíva szorosan kötődik Kijev azon állításához, hogy Moszkva éhínséget akar előidézni a világban. Egyik narratívát sem lehet komolyan venni.

 

Egyszerűen azért, mert az ukrán gabona töredéke ment Afrikával az egyezmény ideje alatt, ma pedig már annyi sem. Az ukrán olcsó gabona valódi haszonélvezői Törökország, Nyugat-Európa, Kína, India és más országok voltak. Arról nem is beszélve, hogy az ukrán agrárágazat jelentős része nyugati kézben van, vagy nyugati tőkének kiszolgáltatott ukrán kézben.

 

A Gabonfolyosó működése alatt az ukrán gabona alig 12 százaléka került Afrikába. Az első öt legnagyobb importőr Kína, Spanyolország, Törökország, Olaszország és Hollandia voltak. Vagyis a legfizetőképesebb vásárlók.

 

Mi vár a szlovákiai gazdákra? Veszteség

 

Az előrejelzések szerint a szlovák gazdák valószínűleg kénytelenek lesznek idén veszteséget elkönyvelni. Egyszerűen elvesztik az ukrán gabona miatt a nyugati piacaikat. A jelenleg már leszorított árak nem fedik ki a ráfordításaikat, különösen igaz ez a búza esetében. Ne feledjük, hogy az energiaválság miatt a vetőmagok és a műtrágya is drágult, ami az egész mezőgazdasági ágazatot érinti.

 

A búza már borítékolhatóan veszteséges. A kukorica esetében pedig még a búzánál is nagyobb károk várhatók.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!