Nyitókép: Shutterstock

 

A szlovákiai polgároknak nincs elegendő jövedelmük minden havi kiadásuk fedezésére. Ez derül ki a fogyasztók fizetési viselkedésének európai felméréséből, amelyet az Intrum európai követeléskezelési és behajtási szolgáltató tett közzé. A felmérés 20 európai ország 20 000 fogyasztójának válaszát elemezte, ebből 1000 szlovák volt.

 

A felmérés szerint Szlovákiában a fogyasztók háromnegyede (76%) havonta elkölti teljes bevételét, vagy megtakarításához folyamodik, esetleg eladósodik. Csak 24%-uk számolt be arról, hogy költségei alacsonyabbak, mint a bevétele. A szlovákiai helyzet megfelel az európai átlagnak.

 

A háztartások pénzügyeivel a görögöknek (87% költ vagy többet) és a németeknek (83%) vannak a legsúlyosabb problémái. A havonta túlzottan költőknél a jövedelem feletti havi összeg átlagosan havi 184 euró, összeurópai szempontból 232 euró.

 hirdetes_810x300  

 

 „Felmérésünk egyértelműen megerősíti, hogy az anyagi jólét Európa-szerte visszaesett. A legtöbb háztartásnak komoly költségvetési problémái vannak. A szlovákok háromnegyede vagy a teljes jövedelmét költi el havonta, vagy még többet is. Ezt tükrözi az is, hogy az emberek egyharmada késve fizeti a számláit”

 

– mondta Martin Musil, az Intrum Slovakia ügyvezető igazgatója.

 

A szlovákiai válaszadók negyede (25%) nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 12 hónapban legalább egy számlát nem fizetett be időben. A többi megfigyelt európai országhoz képest ez az egyik legjobb eredmény. Éves összevetésben azonban a harmadával nőtt ezeknek a polgároknak a száma. Legjelentősebben a kettő-négy számlát nem fizetők aránya nőtt. Ez megerősíti, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet Szlovákiában is jelentősen befolyásolja az otthoni pénzügyeket.

 

Az időben történő fizetés elmulasztásának fő oka az, hogy az embereknek nincs pénzük fizetni. Tízből négy fogyasztó (38%) mondja ezt azok közül, akik az elmúlt 12 hónapban legalább egyszer késtek a fizetéssel.

 

Ugyanakkor a felmérés szerint éves szinten 4,5-szeresére nőtt azon válaszadók köre, akik saját döntésükből nem fizették be a számláikat, mert egyszerűen nem akartak fizetni. Ez a válaszadók mindössze 10%-át teszi ki, de aggasztó az ilyen magas növekedés. Annál is inkább, mert további 10% a számlafizetés elmaradásának indokaként azt jelölte meg, hogy a vállalatok úgysem lépnek fel a nem fizetőkkel szemben, vagy ha alacsony a számlán szereplő tartozás összege, akkor mindegy, hogy befizetik-e vagy sem.

 

„Eredményeink azt mutatják, hogy az emberek a fizetések halasztását a nehéz gazdasági környezet természetes és elkerülhetetlen következményének tekintik. A fizetési fegyelem javulása és a személyi pénzügyek aktív tisztítása a koronaválság időszakából megszűnt. Az emberek jelentősen vagy teljesen elköltötték a megtakarításaikat, és a jelenlegi gazdasági viszonyok miatt nem tudják kiegészíteni”

 

– tette hozzá Musil.

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!