Nyitókép: Getty Images

 

A közjogi méltóságok fizetése továbbra is vitatott téma. Annak ellenére, hogy a Smer-SD és az OĽaNO már javasolta a politikusok fizetésének csökkentését vagy befagyasztását, még egyetlen kormány sem fogadta el.

 

Egy képviselő alapfizetése

 

A parlamenti képviselő fizetésével a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának 120/1993 sz. törvénye foglalkozik. Ennek alapján a képviselőt parlamenti képviselővé választása napjától kezdődően az előző naptári év átlagos havi nominálbér háromszorosának megfelelő összegű illetmény illeti meg. A parlamenti képviselő alapbérét jelenleg 3912 euróban határozzák meg.

 hirdetes_300x300  

 

Pótdíjak és átalányjuttatások

 

A képviselők fizetéséhez funkcionális pótlék is hozzáadódik, amelyet a parlament elnöke és alelnökei, valamint a parlamenti bizottság elnökei és alelnökei kapnak.

 

A funkcionális pótdíjak nagysága a következő:

 

  • parlament elnöke: 497,91 eur
  • parlament alelnöke: 331,94 eur
  • parlamenti bizottság elnöke: 165,97 eur
  • parlamenti bizottság alelnöke: 82,99 eur

 

A parlamenti képviselő fizetésébe beleszámítanak az átalányjuttatások is, amelyek összege attól függően változik, hogy a képviselő Pozsony megyéből vagy más megyéből származik.

 

A Pozsony megyében állandó lakóhellyel rendelkező parlamenti képviselők szintén jogosultak a munkavállaló előző naptári évi átlagbérének 1,8-szorosának megfelelő összegű, 2348 eurós átalánykompenzációra. A Pozsony megyén kívül állandó lakóhellyel rendelkező parlamenti képviselők a munkavállaló havi átlagbérének 2,1-szeresének megfelelő összegű, 2739 eurós átalánykompenzációra jogosultak.

 

A miniszterelnök fizetése három részből tevődik össze

 

2023-ban a képviselők több mint 6000 eurót keresnek. A képviselőknek mandátumuk lejárta után is jár illetmény, és további két hónapig kapnak fizetést.

 

Ami a miniszterek fizetését illeti, paradox, hogy idén több mint 1000 euróval fognak kevesebbet keresni, mint a rendes képviselők. Ez annak köszönhető, hogy a kormánytagok fizetését tavaly befagyasztották. A miniszter alapbére jelenleg 4590 euró. Ehhez jönnek az átalányjuttatások, amelyek szintén alacsonyabbak, mint a parlamenti képviselőké, így a miniszterek összesen 5561 eurót keresnek.

 

A miniszterelnök fizetése három részből tevődik össze: 4590 eurós alapbérből, 746 eurós funkcionális bónuszból és 1191 eurós átalánypótlékból. Összességében a miniszterelnök 6528 eurót keres havonta.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!