Nyitókép: Freepik

 

A szociálpolitika egy része nem az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat célozza meg, hanem általánosan biztosított. Ezért nem teljesül az a cél, hogy a veszélyeztetett csoportoknak nyújtson alapvető szociális biztonságot, így a rendszer túlságosan költségessé válik. A magas jövedelmű háztartások szociális kiadásainak csökkentése megtakarítást hozhat. A 13. nyugdíj folyósításának megszüntetése esetén 2024-ben, 2025-ben és 2026-ban 310 millió euróval emelkedne az állami költségvetés megtakarítása – derül ki a Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériumának műhelyéből származó, az államháztartás helyreállítására vonatkozó javaslatából.

 

„A tizenharmadik nyugdíj nem rendszerszintű juttatás, miközben a beállítása nem megfelelően illeszkedik a társadalombiztosítási rendszer standard funkcióinak ellátásához. A juttatás nem tölti be az időskori stabil jövedelmet biztosító funkciót, a nyugdíjasok minden bizonnyal az egyszeri kiadások fedezésére használják”

 

– közölte a pénzügyminisztérium.

 

 hirdetes_810x300  

A pénzügyi tárca rámutatott, hogy bár a juttatás a nyugdíj magasságával csökken, nem kifejezetten az alacsony jövedelmű csoportokat célozza meg. A kormány szerint az alacsony jövedelmű csoportok életszínvonalának emelésére megfelelőbb és célzottabb eszközök is vannak.

 

A szülői nyugdíj eltörlése 2024-ben 149 millió eurót, 2025-ben 334 millió eurót, 2026-ban pedig 362 millió eurós többletforrást hozna az állami költségvetésbe. „A szülői nyugdíj elmélyíti a nyugdíjrendszer jelenlegi deficitgazdálkodását, miközben már bevezetése előtt is várható volt, hogy a lakosság elöregedése miatt a nyugdíjrendszerben a deficit hosszú távon növekedni fog” – közölte a pénzügyi tárca.

 

Amennyiben azon családok számára, akik nincsenek anyagi szükséghelyzetben, a felére csökkenne a gyermekek után járó családi pótlék, 2024-ben 198 millió euróval, 2025-ben 399 millió euróval, 2026-ban pedig 403 millió euróval növekedne az állami költségvetés. A pénzügyminisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákia az átlagbérhez viszonyítva a legmagasabb juttatási szinttel rendelkező országok közé tartozik. Az Európai Unió más országaiban a családi pótlék rendszere gyakran konkrét családi helyzetek – például szegénység – támogatásra irányul, Szlovákiában azonban hiányzik a célzottság.

 

A jelentésben a pénzügyminisztérium több szociális kiadás csökkentését javasolta. Ilyen például a jövedelemnövekedéssel járó adóbónusz csökkentése, az anyagilag nem rászoruló háztartásokban a terhességi juttatás (tehotenská dávka) felére csökkentése, vagy a nem anyagi rászoruló háztartások esetében a gyermek születése után járó pótlék (ún. kocsipénz) felére csökkentése. 2024-ben a kormány által javasolt szociális intézkedések törlése vagy módosítása után több mint 1,4 milliárd euróval, 2025-ben és 2026-ban pedig több mint 2,3 milliárd euróval nőne a költségvetés.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!