Nyitókép: Pexels.com

 

Szeptemberben folytatódott az áruk és szolgáltatások árnövekedésének éves lassulása Szlovákiában. A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala szerint az éves infláció jelenleg elérte a 8,2%-ot, míg augusztusban 8,9% volt.

 

Az infláció idén március óta csökken. Szeptemberben az áremelkedés ütemének lassulása a háztartási kiadások legfontosabb összetevőiben is megmutatkozott, az élelmiszerek jelenleg mindössze 11,3%-kal, a lakhatás 6,5%-kal drágult.

 

Az árak azonban enyhén megugrottak az előző hónaphoz képest, mégpedig az iskolai és egészségügyi díjak, a távközlési szolgáltatások, valamint az üzemanyag drágulása hatására.

 hirdetes_810x300  

 

A háztartások tizenkét kiadási csoportja közül nyolcban mérséklődött az árnövekedés éves dinamikája. A kivételt négy ágazat képezte, ahol a statisztikusok a kiválasztott áruk és szolgáltatások árában – a közlekedés, az alkohol- és dohányáru, a posta és a hírközlés, valamint az egészségügy ágazatában – havi növekedést, illetve stagnálást regisztráltak.

 

A teljes inflációt leginkább az élelmiszerek és az alkoholmentes italok árainak hosszabb távú emelkedése befolyásolja. Hatodik hónapja lassul az élelmiszerárak növekedési dinamikája, szeptemberben 11,3%-kal drágultak éves szinten.

 

A cukor és a lekvár továbbra is drága

 

Az éves növekedés üteme mind a kilenc élelmiszer-összetevőben lassult. Az éves szinten több mint 20 százalékos áremelkedés már csak a cukor, a lekvár és az édességek esetében maradt meg.

 

2022 szeptemberéhez képest a lakhatás és az energia árnövekedése 6,5%-os szintre esett vissza, ami 2021 vége óta a legalacsonyabb áremelkedési érték.

 

A havi áremelkedés ellenére az üzemanyagok továbbra is 0,6%-kal voltak olcsóbbak, mint a egy évvel ezelőtt. A közlekedési szolgáltatások csoportjában azonban 22,5%-os szintre gyorsult az áremelkedés.

 

Az alkoholért is többet fizetünk

 

A teljes infláció jelentősebb mérséklődését a postai és hírközlési ágazat drágulása akadályozta meg, elsősorban a távközlési szolgáltatók díjainak 5,1%-os emelkedése miatt.

 

Hasonlóan negatívan hatott az inflációra a szeszes ital és a dohányáru áremelkedése, ezekért átlagosan 9,4%-kal fizettek többet a fogyasztók, mint egy évvel ezelőtt.

 

Idén szeptemberben a fogyasztói árindex a foglalkoztatottak háztartásainál 8,2%-kal, az alacsony jövedelmű háztartásoknál 8,5%-kal, a nyugdíjasok háztartásainál 7,9%-kal nőtt éves összevetésben.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!