Nyitókép: Getty Images/iStock

 

A V4-en belül Szlovákia lakosai fizetik a legtöbbet az élelmiszerért, ennek ellenére még mindig pazarolnak vele – fogalmazta meg elemzésében Eva Sadovská, a WOOD & Company elemzője az élelmiszer világnapja alkalmából, amelyet október 16-án tartanak. Az elemző szerint egy átlagos szlovák 100–150 euró értékű ételmaradékot vagy élelmiszert dob ​​ki a lejárati idő után.

 

Kifejtette, hogy egy átlagos szlovák háztartás havi kiadásainak csaknem 20%-át költi élelmiszerre. Szlovákia elmarad az európai átlagtól, mivel az európai háztartások az összköltség 14%-át költik élelmiszerre és alkoholmentes italokra. Az élelmiszerek és az alkoholmentes italok árai Szlovákiában a 11. legalacsonyabbak az EU-ban. Az viszont tény, hogy tavaly az élelmiszerárak a történelem során először 1,9%-kal haladták meg az uniós átlagot.

 

„V4-es szomszédainknál olcsóbban vásárolhatunk élelmiszert mint nálunk, Csehországban 5%-kal, Magyarországon 12%-kal, Lengyelországban pedig 28%-kal”

 

 hirdetes_300x300  

– magyarázta Sadovská az Eurostat 2022-es adataira hivatkozva.

 

Az élelmiszerárak emelkedésének üteme ebben az évben fokozatosan lassul. „Arra számítunk, hogy a következő hónapokban az élelmiszer-infláció is lassulhat, és még közelebb kerülhet a 10%-os szinthez. Az EU-tagországokon belül azonban azok közé tartozunk, ahol idén az egyik legjelentősebb mértékben drágultak az élelmiszerek és az alkoholmentes italok” – mondta.

 

Kifejtette, hogy Szlovákiában a szlovákok túlnyomó többsége hozzájut az élelmiszerhez, de a háztartások csaknem 16 százalékánál nem magától értetődő a minden másnap elfogyasztott meleg ebéd. Ez a probléma leginkább az egyedül élő időseket, a kiskorú gyermeket egyedül nevelő felnőtteket, valamint a háromnál több gyermeket nevelő háztartásokat érinti.

 

„Még ebben az esetben is elmaradunk az uniós átlagtól, hiszen az Eurostat adatai szerint az EU-ban a háztartások valamivel több mint 8 százaléka nem engedheti meg magának a húst tartalmazó ebédet vagy annak vegetáriánus alternatíváját”

 

– húzta alá.

 

Kifejtette, hogy az Eurostat által tavaly év végén közzétett első összeurópai élelmiszerhulladék-monitoring szerint 2020-ban 83 kilogramm élelmiszer-hulladék jutott egy szlovákiai lakosra. Ennek 78%-át a háztartások termelték meg. Leggyakrabban kenyérről és péksüteményről, gyümölcsről és zöldségről, tejtermékekről, el nem fogyasztott főtt ételmaradékokról, illetve kibontatlan élelmiszerekről van szó.

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!