Nyitókép: Getty Images

 

Az új évtől magasabb nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok. A kifizetett nyugdíjakat a Szociális Biztosító automatikusan 3,6 százalékkal emeli, így nem kell külön kérvényezni a valorizációt.

 

Írásos határozatot is küldenek

 

A nyugdíjasok az új összegű nyugdíjukat a szokásos januári kifizetési feltételek mellett kapják meg. Ezzel egyidejűleg a Szociális Biztosító jövő év januárjában írásos határozatot küld nekik.

 hirdetes_810x300  

 

Több mint 1,4 millió nyugdíjas kap emelt nyugdíjat. Az újonnan megítélt nyugdíjakat, amelyekről jövőre dönt a Szociális Biztosító, 14,5%-kal valorizálják – tájékoztatott Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője.

 

A nyugdíjak rendes éves értékelésének százalékos aránya a nyugdíjas háztartások fogyasztói árának első kilenc hónapjában, valamint a 2024-es év és a tavalyi első félév éves összevetésén alapul. A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala közzétette, hogy a nyugdíjas háztartások fogyasztói árai éves összevetésben 12,5 százalékos növekedést mutattak a tavalyi év első kilenc hónapjában.

 

Rendkívüli valorizáció

 

A nyugdíjasok inflációja a tavalyi első félévben 14,5% volt. A 2024-ben folyósított nyugdíjak emelésekor a társadalombiztosítási törvény szerint magasabb értéket, 14,5%-ot kell alkalmazni.

 

A 2024 előtt megítélt nyugdíjak jövő év január elsejétől 3,6 százalékkal emelkednek. Az emelés százalékos mértéke a törvény mellékletében megadott képlet szerint kerül meghatározásra, amely figyelembe veszi a nyugdíjak 2023. évi rendkívüli valorizációját.

 

A nyugdíjban részesülők írásos határozatot kapnak az emelésről, és a biztosító a magasabb összegű nyugdíjat első alkalommal a 2024. januári kifizetési időpontban fizeti ki számukra, beleértve az emelés pótlólagos kifizetését.

 

Jövőre a Szociális Biztosító valamennyi folyósított nyugdíjtípust 3,6%-kal emeli. Idén szeptember 30-án több mint 1,7 milliót fizetett ki, és több mint 1,4 millió nyugdíjas kapta meg.

 

Változatlan összeg

 

Ha a nyugdíj összege a valorizálás után is alacsonyabb lesz a nyugdíjminimumnál, a Szociális Biztosító tovább emeli a nyugdíj összegét a nyugdíjminimum mértékére.

 

Mivel a nyugdíjminimum összege jövő év január 1-jétől nem változik az idén október 1-jétől érvényes nyugdíjminimum összegéhez képest, a nyugdíjas továbbra is változatlan összegben kapja meg a nyugdíjat. Ezért a nyugdíj felértékelése után a számára anyagilag előnyösebb nyugdíjminimumban részesül.

 

Ha a valorizálás utáni nyugdíj összege magasabb, mint a minimálnyugdíj összege, a nyugdíjminimumra való jogosultság megszűnik, a Szociális Biztosító pedig új, magasabb összegben fizeti ki a nyugdíjasnak a nyugdíjat. Ez előnyösebb lesz számára, mint az addig kapott nyugdíjminimum.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!