Nyitókép: Getty Images/iStock

 

A ledolgozott órák száma Szlovákiában az elmúlt 20 évben csökkent. A munkavállalók így is tovább dolgoznak, mint az Európai Unió átlaga. Míg Szlovákiában egy átlagos munkavállaló csaknem heti 40 órát dolgozik, addig az EU-ban ez 37 óra – hívta fel a figyelmet a pénzügyminisztérium Pénzpolitikai Intézete (IFP).

 

Szlovákia azon országok közé tartozik, ahol az egy alkalmazottra jutó ledolgozott órák száma a legjelentősebben csökkent az elmúlt 20 évben, Lettországgal és Csehországgal együtt. Korrekció is történt az európai átlag felé. 2001-ben a Szlovákia volt az egyik leghosszabb munkaidővel rendelkező ország. Azóta a mezőgazdaságban és az iparban is csökkent a foglalkoztatottak száma a szolgáltatások javára, ahol átlagosan kevesebb munkát végeznek.

 

Szlovákia azonban elmarad a részmunkaidőben foglalkoztatottak számában. Az ilyen típusú munkákat a szlovákok 3,1%-a veszi igénybe, ami Bulgária után a legalacsonyabb az EU-ban. Éppen ellenkezőleg, a legtöbb ember Hollandiában dolgozik részmunkaidőben. Az IFP szerint azonban a részmunkaidős állások kihasználása javíthatná az alacsony foglalkoztatási arányt Szlovákiában, különösen a diákok, a kisgyermekes anyák vagy az idősek körében.

 hirdetes_810x300  

 

A munkahét lerövidülése az elmúlt években szinte az egész EU-ban jellemző jelenség. Ennek oka számos tényező, köztük a technológiai fejlődés, a magasabb participációs arány, a rövidebb munkaidő arányának növekedése, valamint a gazdaság szerkezeti változásai. A munkaidő-arány a COVID-19 világjárvány idején is több országban csökkent, és egyes országok a munkahelyek redukciója helyett a munkaidő csökkentését választották.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!