Nyitókép forrása: canva.com

 

A Bloomberg közlése szerint péntek délelőtt feltűnő mértékben emelkedett a földgáz megawattóránkénti ára, leginkább egy szélesebb közel-keleti katonai konfliktus kitörésének kockázata miatt, ami megzavarhatja az üzemanyagellátást és a gázszállítások menetét – pont a tél beköszönte előtt. Ráadásul a Török Áramlaton folyó szállítások körül sincs minden rendben.

 

Pénteken délelőtt 4,5 százalékkal, 52,5 euró/megawattórás árra lőtt ki a földgáz az európai tőzsdén. A Hamasz október 7-i támadása óta eltelt időben 35 százalékkal drágult a földgáz európai piaci ára a holland TTF tőzsdén.

 

Mivel Izrael szárazföldi offenzívára készül Gáza ellen, ami könnyen több olaj- és gáztermelő országot is érintő szélesebb konfliktushoz vezethet, a piac elkezdte beárazni egy újabb energiaválság kockázatát. Ha például Irán is bevonódna a háborúba, akkor a katari LNG-szállítások vélhetően nem jutnának ki a nyílt tengerre a Hormuzi-szoroson, vagy a nagy szállítási kockázatok miatt az egekbe szökne az LNG ára.

 

 hirdetes_300x300  

A katari LNG-szállítmányok, de általában az LNG árának alakulása pedig közvetlenül befolyásolja Európa gázellátásának biztonságát (és piaci megítélését), így nem kell sok ahhoz, hogy a katonai eszkaláció az energiaárakon is megmutassa magát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!