Nyitókép forrása: THS

 

Kína korlátozza a grafit exportját, amely nélkülözhetetlen alapanyaga az akkumulátorok gyártásánál.

 

Peking a grafit három, „különösen nagy fontosságú” fajtájára rótt ki exportengedély-kötelezettséget. Öt kevésbé ritka és fontos grafittípus exportjának korlátozását ugyanakkor Kína megszüntette.

 

A nyugati elemzők most azt találgatják, hogy Kína ezzel reagálhat-e az USA által a kínai technológiai szektorra kirótt szankciókra. Ezek a büntetőintézkedések korlátozzák az amerikai chipek és félvezetők, valamint szabadalmak exportját Kínába (nehezítve ezzel Kína technológiai felzárkózását az USA-hoz).

 

 hirdetes_810x300  

Nem ez lenne az első eset, hogy Peking figyelmeztető jelzést küld a Nyugatnak. Mikor az EU legutóbb elkezdett a kínai kereskedelem veszélyes függőségéről beszélni (az orosz energia elleni politikai döntések előtt is ez volt a narratíva), Peking két kulcsofntosságú ritkaföldfém, a germánium és a gallium exportját korlátozta.

 

A grafit esetében is Kína kezében van az ütőkártya. A világ egyik legnagyobb grafitkészleteivel rendelkezik, és az ő kezében összpontosul a gyártókapacitás legnagyobb része is. A grafitot jellemzően a lítiumionos akkumulátorokban használják.

 

Körkép.sk, tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!