Nyitókép: Getty Images/iStock

 

A havi átlagbér több mint hétszeresére nőtt a Szlovák Köztársaság megalakulása óta eltelt 30 év alatt – tájékoztatott a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala.

 

A független Szlovák Köztársaság korában a bérek nominálisan 2,2%-ról 18,4%-ra nőttek. A bérek reálértékének alakulása némileg ingadozóbb lefolyású volt, az átlagbér hétszer csökkent. A második legnagyobb, 4,5%-os csökkenést tavaly regisztrálták. A szlovákok bruttó keresete 2018-ban haladta meg először az 1000 eurós szintet.

 

A független Szlovák Köztársaság első évében egy alkalmazott átlagos havi nominális keresete nem érte el a 179 eurót, majd harminc év alatt fokozatosan 1300 euróra emelkedett.

 hirdetes_810x300  

 

„A piacgazdaságra való áttérés utáni első tíz évben az átlagos nominálbér éves növekedési ütemei többnyire kétszámjegyűek maradtak. Később az átlagbér alakulása soha nem vett fel ilyen gyors ütemet. A teljes bérdinamika fokozatosan lelassult a 2000-es 6,5%-os szintre”

 

– magyarázta Ivan Chrappa, a Statisztikai Hivatal munkaügyi statisztikai főosztályának az igazgatója.

 

Az ezredforduló elején a 7–9% között mozgó bérnövekedést jelentősen visszafogta a gazdasági válság. 2008 végén a bérek éves dinamikája a felére esett vissza, majd 2011-ben fokozatosan 2,2%-ra lassult. A következő két évben mindössze 2,4 százalékos bérnövekedést sikerült elérni.

 

2014-ben a növekvő belföldi kereslet által támogatott, erősödő gazdaság környezetében az átlagkeresetek 4,1%-kal nőttek. 2015-ben és 2016-ban 3% körül ingadoztak, a következő három évben fokozatosan növekedtek, mígnem 2019-ben elérték a 7,8%-os értéket. 2018-ban az átlagkereset először haladta meg az ezereurós (1013 eurós) szintet.

 

„A 2020 márciusi lehűlő gazdaság miatt várt enyhébb bérnövekedést súlyosbította a jelenleg is zajló COVID-19 világjárvány, amely felére lassította az átlagbérek növekedését“

 

– számolt be Chrappa. Elmondása szerint a legrosszabb helyzet 2020 második negyedévében volt, amikor az alkalmazottak kevesebb órát dolgoztak a sok telephely bezárása és a kevesebb megrendelés miatt, valamint táppénzt kaptak ápolás vagy betegszabadság igénybevétele miatt.

 

Ennek eredménye az volt, hogy 2020 második negyedévében 30 év alatt 1,2 százalékkal csökkent az átlagos nominálbér éves összevetésben. „A következő negyedévekben a munkabér pozitív számokra emelkedett a foglalkoztatás fenntartását szolgáló állami hozzájárulások hatására“ – tette hozzá Chrappa.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!