Nyitókép: SITA

 

Csökken az Európai Unió tagországainak eladósodottsági mértéke. A kedvező mutatók azonban nem minden tagországra érvényesek.

 

Az Európai Unió adóssága a bruttó hazai termék (GDP) 83,1 százalékára csökkent 2023 második negyedévében (április-június) az egy évvel ezelőtti 85,9 százalékról. Ezt az Eurostat statisztikai hivatal közölte mai előzetes jelentésében. Szlovákiában, Csehországban viszont tovább nő az eladósodottság, Magyarországon ellenben csökken. Csehország esetében az eladósodottság a második negyedév végén elérte a GDP 44,3 százalékát. Egy évvel ezelőtt 43,5 százalék volt. Szlovákia esetében jelenleg picivel 60 százalék alatti. Magyarországon pedig kevéssel 80 százalék alatti.

 

 hirdetes_300x300  

Az EU-ban továbbra is Görögországnak van a legmagasabb adóssága, mégpedig a GDP 166,5 százaléka, ezt követi Olaszország 142,4 százalékos értékkel és Franciaország, ahol az adósság elérte a 111,9 százalékot. Összesen hat EU-országban 100 százalék feletti az adósság. Ezzel szemben Észtországnak volt a legalacsonyabb az adóssága, 18,5 százalékos értékkel, ezt követi Bulgária, majd Luxemburg.

 

2023 első negyedévéhez képest kilenc tagállamban nőtt a GDP-arányos adóssághányad. Szlovákiában 1,6 százalékkal, mégpedig az előző kormány családbarát eurószázmilliókat kitevő támogatáspolitikája miatt. A legnagyobb csökkenést Lettországban (-3,5 százalékpont), Horvátországban (-2,6 százalékpont), Portugáliában (-2,2 százalékpont), Görögországban (-2,1 százalékpont) regisztrálták.

 

Az Eurostat honlapján szereplő adatok szerint Magyarország GDP-arányos államadóssága az első negyedévi 75,4 százalékról a második negyedévben 75,2 százalékra csökkent, a GDP-arányos államháztartási hiánya pedig 10,2 százalékról, 6,6 százalékra esett.

 

ČTK, Körkép.sk, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.