Nyitókép: Getty Images/iStock

 

A folyószámlán történő megtakarítás nem hatékony, mert az alacsony kamat mellett a pénz nem gyarapszik. A folyószámlák kamata ugyanis ritkán haladja meg a nullát – hívta fel a figyelmet a Partners Group SK cég a Focus ügynökségnek a megtakarítások világnapja alkalmából készített felmérése kapcsán, amely szerint a válaszadók csaknem háromnegyede folyószámlán spórol.

 

„A szlovákok bankszámláján már régóta mintegy 45,75 milliárd euró van, az infláció egy év alatt hozzávetőleg 4,5 millió eurót kanyarintott le ebből a megtakarításból. A folyószámlákon lévő pénzek nem gyarapszanak az alacsony kamatok miatt“

 

– mondta a Pénzügyi Iránytű elemzője, Matej Dobiš.

 

 hirdetes_300x300  

Dobiš szerint a megtakarított pénzt célszerű például ETF-alapokba (fond) fektetni, ahol évente több mint 6%-ot tudnak felértékelődni. A pénzpiacon lehetőség van rövid lejáratú, minimum egy éves futamidejű, évi 2–3%-os éves nettó hozamú alapokba fektetni. Ezek pénzügyi tartalék megtakarítására alkalmasak.

 

A Partners Group személyi pénzügyekkel foglalkozó szakértője szerint a fő hiba, amit a legtöbben elkövetnek, amikor megtakarításba kezdenek az az, hogy nem ismerik saját bevételeiket és kiadásaikat.

 

Célszerű rövid és hosszú távú személyes és családi pénzügyi célokat kitűzni, amelyekre pénzt tesznek félre. Az ideális pénzügyi mutatók 10:20:30:40 olyan szabályt alkotnak, hogy a havi bevétel 10%-át rövid távú célokra és tartalékra kell fordítani. Hosszú távú célokra 20%-ot célszerű befektetni. A jövedelem maximum 30%-át kiadásokra kell félretenni, a fizetés több mint 40%-át pedig a hitel, például jelzáloghitel törlesztésére.

 

A megtakarításnál javasolt megtakarítási és befektetési termékeket is létrehozni, vagy olyan állandó átutalási megbízást készíteni, amely automatikusan a megtakarítási számlákra küldi a pénzt.

 

„A takarékoskodó szlovákok több mint fele úgy nyilatkozott, hogy a havi megtakarítás összege eléri a 150 eurót. Leggyakrabban a havi megtakarítás összege 50 euró, és a megkérdezettek ugyanekkora csoportja havonta 51–100 eurót is képes félretenni (23%). Csak 3% takarít meg havi 500 eurónál többet”

 

– ismertette a Partners Group SK a felmérés eredményeit.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!