Nyitókép: Horváth Sztaniszláv/Szakál Szebáld

 

Hamarosan Gidrán harcjárműveket fognak gyártani Győrben – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter a Honvédelmi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatóján kedden, Budapesten.

 

Egyetértési megállapodást írt alá vegyesvállalat létrehozásáról Ergin Ufuk Aykol, a Nurol Makina török hadiipari vállalat vezérigazgatója, Mehmet Atak, a Nurol Makina Hungary Kft. vezérigazgatója, valamint dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzetvédelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója és Hetzmann Béla, a RÁBA Autóipari Holding Nyrt. vezérigazgatója Budapesten. A megállapodást Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ellenjegyezte.

 

Az aláírást követő sajtótájékoztatón a miniszter úgy fogalmazott: a magyar haderőfejlesztés magabiztosan halad előre, aminek számos jelét látni, legyen szó akár új fegyverrendszerek beszerzéséről, vagy éppen egy hadi és védelmi ipari beruházás megkezdéséről.

 hirdetes_810x300  

 

A magyar haderőben – az ősi magyar lófajta után – „Gidrán” névre keresztelt harcjármű rendszeresítésével olyan képességre tett szert a fejlődő Magyar Honvédség, amely nagyon hamar elengedhetetlen részévé vált a katonák minden tevékenységének. A tárca vezetője felidézte, a Gidrán járművek védelmi integrációja Kaposváron zajlott, és továbbra is ott marad. A most aláírt egyetértési megállapodás szerint magának a harcjárműnek gyártását is Magyarországon, Győrben végzik ezentúl. A gyártási tevékenység mellett ugyanakkor nagy hangsúlyt kapna a kutatás fejlesztés és az innováció is. A miniszter elmondta:

 

„Itt nem pusztán arról van szó, hogy a Magyar Honvédség saját igényeire történne itt a gyártás, ez is sok száz darabot jelent az elkövetkezendő években, hanem itt egy exporttermék is születni fog. A közös gyártókapacitás a nemzetközi piacokra is gyártani fog.”

 

Honvedelem.hu nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.