Nyitókép: Getty Images

 

Jövő évtől jelenlegi formájában megszüntetik a szülői nyugdíjat. Újonnan csak a befizetett jövedelemadójuk egy részével segíthetik nyugdíjas szüleiket a munkavállaló gyerekek – jelentette be kedden Erik Tomáš (Hlas) munka-, szociális- és családügyi miniszter.

 

„A szakmai közvélemény részéről óriási a nyomás arra vonatkozóan, hogy szüntessük meg a szülői nyugdíjat, de az bekerült az alkotmányba, ezért mi nem tudjuk megszüntetni, és nem is akarjuk”

 

– jelentette ki Tomáš.

 

Mint mondta, az alkotmány két lehetőséget kínál: vagy a Szociális Biztosítóba befizetett járulékokból, vagy a jövedelemadójukból támogathatják szüleiket a munkavállaló gyerekek.

 hirdetes_810x300  

 

„Mi úgy döntöttünk, hogy a második lehetőséget választjuk. Ez azt jelenti, hogy a már jól ismert 2 százalékos adófelajánlással lehet majd támogatni a szülőket. Ezt a döntést hoztuk”

 

– folytatta a miniszter.

 

A tervek szerint a változás a jövő év elejétől lép életbe.

 

Michal Kotian, a Szlovákiai Nyugdíjas Egységszervezet elnöke kijelentette, a jelenlegi szülői nyugdíj nem igazságos, mivel sok nyugdíjas nem jogosult rá, míg a 13. nyugdíjra mindenki. „Azok a szülők ebből a nyugdíjbónuszból nem kapnak semmit, akiknek a gyerekei 620 eurónál kevesebbet keresnek” – mutatott rá Kotian. Hozzátette, azok a szülők sem jutnak ilyen kiegészítéshez, akiknek a gyereke külföldön dolgozik.

 

A PS azonnal reagált: megszűnhetnek a civil szervezetek

 

A Progresívne Slovensko (PS) szerint a munkaügyi ügyi tárca azon javaslata, hogy a dolgozó gyermekek a szülői nyugdíjat a két százalékos adófelajánlással fizessék ki szüleiknek, számos civil szervezet felszámolásához vezethet.

 

„Ez számos olyan szervezet megszűnéséhez vezethet, amelyek fontos munkát végeznek, fontos szerepet töltenek be ott, ahol az állam kudarcot vall. Ezzel az újítással olyan szervezetek és polgári társulások fejezhetik be munkájukat, amelyek az egészségügyileg hátrányos helyzetűeket segítik, gondoskodnak a környezetvédelemről, segítik a gyerekeket, betegeket, de különféle sportklubok is ide tartoznak”

 

– mondta Michal Šimečka, a PS elnöke.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!