Nyitókép: TASR/screenshot

 

A Szlovák Köztársaság Gazdasági Minisztériumának fő prioritása az lesz, hogy mindennemű energia megfizethetőségét és stabilitását biztosítsa a háztartások, a vállalkozások és a közszféra számára. Emellett az új külföldi befektetők bevonzása és a hazaiak támogatása is elengedhetetlen feladata lesz a tárcának – erről csütörtökön Denisa Saková (Hlas-SD) gazdasági miniszter a Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón beszélt.

 

„A Hlas-SD párt egyik választás előtti ígérete az volt a lakosoknak, hogy bármilyen ránk váró energiaválság esetén gondoskodni fog az emberekről, és megpróbálja mérsékelni az energiaválság negatív hatásait. Azt is megígértük, hogy biztosítjuk az állam erős kezét az energiapolitikában és a kritikus infrastruktúrával foglalkozó vállalatokban. Ennek biztosítása az elsődleges számomra“

 

–mondta Saková.

 

 hirdetes_300x300  

A miniszter ugyanakkor megemlítette, hogy szorosabb együttműködésre törekszik majd az oktatási minisztériummal, a vállalkozói szférával és a területi önkormányzatokkal, amelyeknek hatáskörébe a középiskolák tartoznak, hogy a munkaerőpiac aktuális igényeire felkészült tanulókat neveljenek. Hozzátette: egyik prioritása a vállalkozói környezet stabilizálása lesz.

 

Fico hozzátette: arra számít, hogy a mohi atomerőmű negyedik blokkja 2025-ben teljes kapacitással „beindulhat”. „Szlovákia az elektromos áram szempontjából egyértelműen exportpárti ország lesz” – tette hozzá.

 

Fico azt is bejelentette, hogy megbízta tanácsadói csapatát, hogy kezdjenek neki egy új jogszabályi keret kidolgozásának, amely a cégek számára lerövidítené a külföldi munkaerő felvételének határidejét, ha a cég nem talál munkaerőt a hazai piacon.

 

„A prioritásnak azonban továbbra is a munkaadásnak és a munkaerő-találásnak kell lennie Szlovákiában, még az önkormányzati régiókra nehezedő nyomás árán is” – tette hozzá. Szerinte a középfokú oktatást az üzleti szféra igényeihez kell igazítani.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!