Nyitókép: bratislava24.sk

 

Szlovákia további egy évvel szeretné meghosszabbítani az Európai Unió orosz olajimportra vonatkozó tilalma alóli mentességét. Erről a Politico számolt be az Unió két diplomatájára hivatkozva.

 

A lap szerint a szlovák kérés oka állítólag az, hogy a tilalom miatt kénytelen lenne bezárni az ország legnagyobb finomítóját, a Slovnaftot.

 

A diplomaták elárulták a portálnak, hogy a tilalom alóli mentesség meghosszabbításáért Petra Vargová képviselő szólalt fel az Unió nagyköveteinek soros ülésén. Vargová azzal érvelt, hogy a jelenlegi időkeret lejártával a Slovnaft kénytelen lenne leállítani a termelést, ami a régióban dízelhiányt eredményezne.

 

 hirdetes_810x300  

A tavalyi tilalom alól Szlovákián kívül Csehország és Magyarország is mentességet kapott. Szlovákia a közösség azon országai közé tartozik, amely leginkább támaszkodik Oroszországra. A gáz 60 és a kőolaj 70 százalékát tőlük vásároljuk.

 

A Slovnaft kizárólag orosz olajat dolgozott fel, nyáron már közölték, hogy kéréssel fordulnak Brüsszelhez, hogy több időt kapjanak a szükséges technológiai megoldások elvégzésére, hogy más olajat is képesek legyenek feldolgozni.

 

Egy, a neve elhallgatását kérő szlovák diplomata szerint a Slovnaft jövőre 350 millió eurót fektet be az új technológiába a nem orosz kőolaj feldolgozása érdekében. Ugyanez a diplomata megjegyezte, hogy a Slovnaft jelenleg is kiszolgálja Ukrajnát üzemanyaggal, melyet Kijev a háborúban használhat fel.

 

A Politico megjegyzi, hogy a szlovák kérés abban az időszakban érkezik, mikor a vállaltan oroszbarát Robert Fico – aki szkeptikus Ukrajna felfegyverzésének témájában – vette át a hatalmat az országban.

 

politico.eu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!