Nyitókép: iStock

 

Idén a szlovákiai alkalmazottak 50%-a kap év végi jutalmat. A válaszadók 34%-a kap rendszeresen prémiumot, 16%-uk pedig azt mondta, hogy a cégek már tájékoztatták őket arról, hogy a munkavállalók idén bónuszban részesülnek. Ez a Platy.sk portál felméréséből következik, amelyről a Profesia számolt be.

 

A válaszadók 38%-a már régóta nem kap év végi jutalmat, a megkérdezett felettesek 11%-a pedig úgy nyilatkozott, hogy idén nincs pénz jutalomra. Azok az alkalmazottak, akik több mint 1000 főt foglalkoztató nagyvállalatokban dolgoznak, rendszeresen kapnak év végi bónuszt. A fizetés is fontos, ugyanis az év végi juttatásokat leggyakrabban a magas jövedelmű csoportokhoz tartozó munkavállalók kapják.

 

A magas jövedelmű csoportokhoz tartozó válaszadók 45%-a kap rendszeresen év végi bónuszt, és ennek a cégcsoportnak a 15%-a jelezte, hogy idén év végén is jutalomban részesülnek. Az alacsony jövedelmű csoportok esetében a válaszadók 45%-a nyilatkozott úgy, hogy régóta nem kap külön bónuszt év végén, a munkaadók 16%-a pedig már bejelentette, hogy nem lesz pénze a bónuszokra. Év végi bónuszt az alacsony bérűek 19%-a kap rendszeresen. A közepes bérű munkavállalók esetében a 36 százalékuk.

 hirdetes_300x300  

 

Leggyakrabban a Trencséni, a Nyitrai és a Zsolnai kerületben dolgozók kapnak év végi prémiumot, ahol a válaszadók 56%-a nyilatkozott így. Pozsonyban és környékén a megkérdezettek 52%-a. A legtöbb alkalmazott a felső vezetésben (59%), a menedzsmentben, az autóiparban, a jogi szférában, a közigazgatásban és az IT szektorban részesül bónuszban.

 

Ľubica Melcerová, a Profesia PR-menedzsere elmondta, hogy a munkaadók az összes közzétett ajánlat 3,5%-ában említették az év végi bónusz előnyeit. „Az év végi prémiumok odaítélése nagymértékben függ attól, hogy az adott évben hogyan teljesített a cég, amit számos előre nem látható tényező befolyásolhat. A cégek ezért nem akarják a hirdetésekben előre ígérni” – tette hozzá Melcerová.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!