Nyitókép: Africa Studio/Shutterstock

 

Minden harmadik szlovák állampolgárnak nincs pénzügyi tartaléka – derül ki a VÚB bank felméréséből, amely 300 000 ügyfél személyes pénzügyi terveit vizsgálta. Aggodalomra ad okot, hogy 2021-ben még csak minden ötödik szlovákiainak nem volt elegendő tartaléka.

 

Dominik Miša, a VÚB markentingosztályának menedzsere elmondta, hogy az elmúlt időszak viharos eseményeinek következményeként egyre szegényedik a társadalom. Hozzátette: Az energiaárak emelkedése jelentős inflációt váltott ki az élelmiszerek vagy más áruk és szolgáltatások árnövekedésével. A bérek növekedése azonban nem tartott lépést az inflációval, és a szlovákok egy része kénytelen volt megtakarításokhoz folyamodni.

 

A felmérés szerint a legrosszabb helyzetben az egyedülállóak vannak – midössze 29 százalékuknak van elegendő tartaléka a nem tervezett kiadásokra. Ezzel szemben 47 százalékuk egyáltalán nem rendelkezik tartalékkal.

 hirdetes_300x300  

 

„Míg a fiatalok esetében ez a helyzet a munkaviszony rövid időtartamával magyarázható, a nagyobb problémát minden bizonnyal a 65 év feletti idősek csoportja jelenti, ahol csak egyharmaduk rendelkezik elegendő tartalékkal” – mutatott rá Miša.

 

A szlovák állampolgárok még rosszabbul állnak, ha a jövőbeni pénzügyi biztonságáról van szó. Míg 2021-ben a szlovákok 23 százaléka nem tudott félretenni, addig idén ez az arány már 42 százalék. A legrosszabb helyzetben ismét az egyedülálló fiatalok vannak, akiknek több mint fele egyáltalán nem tud pénzügyi tartalékot felhalmozni, optimális szinten mindössze 9 százalékuk takarékoskodik.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!