Nyitókép: sita

 

Idén többet fizetünk a karácsonyi bevásárlásokért, és ez nem csak az élelmiszerekre igaz, az ajándékok is jóval drágábbak lettek. A pénzügyi szakemberek arra biztatják a háztartásokat, hogy az ajándékozás miatt ne vegyenek fel kölcsönöket.

 

A karácsonyi élelmiszervásárlás nagyjából 10 százalékkal kerül többe idén 2022-höz viszonyítva. Ezt már Mikuláskor is észrevehetjük, mikor mikuláscsomagokat vásárolunk a gyerekeknek.

 

Az édességeken (+18 %) kívül drágább a kenyér (+12%), a hal (+12%), a tejtermékek (+8%), a hús és hústermékekre (+ 9%) is ráfizetünk.

 

 hirdetes_810x300  

A drágulás érinti azokat az árufajtákat is, amiket általában szeretünk a karácsonyfa alá tenni. Jóval drágábbak a drogériai termékek (+8%), 5,4 százalékos az árnövekedés a könyvek esetében, de a kávéfőzők, mobiltelefonok, számítógépek esetében is 2-3 százalékkal többet kell rászánni az ajándékra tavalyhoz képest.

 

A bankok ilyenkor, Karácsony előtt adják el a legtöbb hitelt, miután sok háztartás vesz fel kölcsönt az ajándékok megvásárlására. A legtöbbször hitelkártyát vagy folyószámlahitelt használnak, mivel ezeket könnyebb elintézni, ugyanakkor ezek 11-20 százalékos hitelkamattal számolnak.

 

spravy.rtvs.sk

 

Fogyasztói hitel esetén 5-13 százalék között mozognak a kamatok, nem banki kölcsönnél viszont akár 25 százalékot is ráfizethetünk. A folyószámlahitel (engedélyezett túlmerítés) esetében közel 20 százalék a kamat.

 

Ez a gyakorlatban, például egy 800 eurós, egy év alatt visszafizetendő hitel esetén a következőket jelenti:

 

  • fogyasztói hitel (spotrebný úver) – 6 százalékos kamattal 26 euró plusz
  • nem banki kölcsön –  66 euróval fizetünk vissza többet
  • folyszámlahitel (povolené prečerpanie) – közel 20 százalékos kamat, +59 euró

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!