Nyitókép: stock.adobe.com

 

Csökkent az infláció az euróövezetben, az éves inflációs ráta az októberi 2,9 százalékról 2023 novemberében 2,4 százalékra módosult – közölte az Európai Statisztikai Hivatal, az Eurostat.

 

A novemberi inflációs ráta 2021 júliusa óta a legalacsonyabb az euróövezetben, és elmaradt a közgazdászok becsléseitől is, akik 2,7 százalékot jósoltak. Az inflációs ráta ezzel ismét közelebb került az Európai Központi Bank céljához, amely 2 százalékos inflációnál garantálja az árstabilitást.

 

A maginfláció, amely nem tartalmazza az ingadozó élelmiszer- és energiaárakat, és amelyet az Európai Központi Bank szorosan figyel, szintén csökkent novemberben, méghozzá 3,6 százalékra az októberi 4,2 százalékról. Ez 2022 áprilisa óta a legalacsonyabb szint, és elmarad a közgazdászok 3,9 százalékos előrejelzésétől.

 hirdetes_300x300  

 

Ehhez hozzájárult az energiaárak 11,5 százalékos csökkenése, valamint az élelmiszerek, az alkohol és a dohányáruk áremelkedésének mérséklődése (7,4-ről 6,9-re). Novemberben a szolgáltatások (4,6-ról 4-re) és a nem energetikai ipari termékek (3,5-ről 2,9-re) árának növekedése is lassult.

 

Havi összehasonlításban 2023 novemberében az euróövezetben a fogyasztói árak 0,5 százalékkal csökkentek, ami 2020 januárja óta a legnagyobb mértékű javulás.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!