Nyitókép: sita

 

Nem lehet egyidejűleg kifizetni a szülői nyugdíjat (rodičovský dôchodok) és a teljesértértékű 13. nyugdíjat, mivel a költségvetés nem bírná el – közölte szerdán Ladislav Kamenický pénzügyminiszter. Hozzátette, hogy konszenzusra törekednek a koalíciós tanácson.

 

A pénzügyminiszter szavait megerősítette Erik Tomáš munkaügyi miniszter is, aki elmondta, hogy még a héten összehívják a koalíciós tanácsot ebben a témában, ha pedig egyezségre jutnak, arról tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

 

A szülői nyugdíj kifizetésének fenntartását az SNS tekinti egyik prioritásának. A nemzetiek szerint meg kell tartani ezt az intézkedést, amíg nem találják meg a nyugdíjasok megsegítésének más formáját. Dankoék emellett továbbra is támogatják a 13. nyugdíj kifizetését.

 

 hirdetes_300x300  

Erik Tomáš múlt héten kijelentette, hogy ő is tárgyalni fog az SNS-szel a témában. Figyelmeztetett, hogy ha a 13. nyugdíj az átlagnyugdíj magasságában kerülne kifizetésre anélkül, hogy változtatnák az ún. szülői nyugdíj formáján, további 440 millió euróba kerülne.

 

A teljesértékű 13. nyugdíj kifizetését 2024-re tervezi bevezetni a kormány, az erre való pénz egy részét pedig a munkaügyi miniszter szerint épp a szülői nyugdíj rendszerének megváltoztatásával fednék le. Az új elképzelés szerint már nem a járulékból számolnák és fizetnék ki a szülői nyugdíjat, hanem a befizetett jövedelemadóból.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!