Nyitókép: pxhere.com

 

Rekordszámú dolgozó kérvényezte a korkedvezményes nyugdíjat, ami azonban az állami költségvetés számára váratlanul nagy terhet jelent. A Költségvetési Felelősség Tanácsa szerint az államnak jövőre nagyjából 115 millió euróval nő a nyugdíjakra szánt kiadása, miközben az államkasszába a kieső járulékok miatt közel 140 millió euróval kevesebb pénz folyik majd be.

 

Október végéig nagyjából 20-ezren kérvényezték a korkedvezményes nyugdíjat. A Szociális Biztosító novemberre is sok kérvényt evidált.

 

„A 47. héten 3204 korkedvezményes nyugdíj iránti kérelmet továbbítottak a a Szociális Biztosító fiókjai a központba.”

 

közölte Martin Kontúr, a biztosító szóvivője.

 hirdetes_810x300  

 

A szakértők szerint több oka is van a megnövekedett érdeklődésnek. Egyrészt most először van lehetőség arra, hogy 40 ledolgozott év után kérvényezhessék a nyugdíjba vonulást az érintettek, a nyugdíjakat pedig a magas infláció miatt kétszer is jelentős összeggel valorizálták.

 

Jozef Mihál szerint ezen kedvező feltételek miatt olyanok is kérvényezik a korkedvezményes nyugdíj kifizetését, akik egyébként még nem tervezték nyugdíjaztatásukat.

 

„Attól eltekintve, hogy talán jó munkahelyük van, talán jól fizetett munkájuk van és nincsenek rászorulva a korkedvezményes nyugdíjra, a matematika nem enged. Jelenleg tényleg nagyon előnyös korkedveménnyel nyugdíjba menni”

 

közölte Mihál.

 

Azok, akik még novemberben kérvényezni tudták a korengedményes nyugdíjat, megkapják a 13. nyugdíjat és a decemberre jóváhagyott 300 eurós nyugdíjkiegészítést is.

 

Azok, akik csak decemberben adják be kérvényüket, a 13. nyugdíjat nem, a 300 eurós kiegészítést viszont utólag megkapják.

 

Menni, vagy nem menni?

Sokak számára okoz fejfájást, hogy dolgozzanak, vagy 40 ledolgozott évük után inkább használják ki a korengedményes nyugdíjat. Először is az nyugdíj összegének meg kell haladnia a jelenlegi létminimum 1,6-szorosát, ami 430,30 euró. Fontos tudnivaló, hogy aki korábban megy nyugdíjba, annak a nyugdíj összegét csökkentik, méghozzá havonta 0,3 vagy 0,5 százalékkal, attól függően, hogy „40-éves”, vagy sima korkedvezményes nyugdíjba mennek. Ez az összeg esetenként akár 100 euróra is rúghat.

Sokan tartanak attól, hogy akár már jövőre eltörölhetik a „40-éves” korengedményes nyugdíj intézményét. Ehhez legalább 90 képviselő támogató szavazatára van szükség, így nem garantált, hogy a kormány át tudná vinni. Ugyanakkor azzal, hogy Erik Tomáš munkaügyi miniszter már belengette, hogy fontolgatják a nyugdíjkorhatár csökkentését, lehetséges, hogy ezzel váltanák ki a „40-éves” korengedményes nyugdíjat, és vennék rá az embereket, hogy inkább dolgozzanak még pár évet.

 

spravy.rtvs.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.