Nyitókép: SITA

 

Robert Fico kormánya 2024-ben 5,97 százalékra csökkenti a költségvetési hiányt. A deficit így több mint fél százalékkal csökken az idei 6,52 százalékről.

 

Amennyiben az új kabinet semmilyen konszolidációs intézkedést nem foganatosítana, a költségvetési hiány 6,55 százalékra emelkedne, ami 8,5 milliárd eurót jelent.

 

 hirdetes_300x300  

Több milliárdos költségvetési hiány

 

A jövő évi állami költségvetés bevételi oldala 22,7 milliárd eurót tesz ki, a kiadási oldal pedig előreláthatóan 30,32 milliárd eurót. A költségvetési hiány nagysága így mindenképpen eléri a 7,62 milliárd eurót, derül ki a pénzügyminisztérium által a tripartitás elé terjesztett, 2024-2026-ra vonatkozó tervezetből.

 

Új árplafon az enegiára

Az energiaárak szabályozásának köszönhetően jövőre várhatóan mérséklődik az infláció, a gazdasági növekedés pedig elérheti a 2,7 százalékot. 2024-ben a kormány 3,2 százalékos inflációval, 5,4 százalékos történelmileg legalacsonyabb inflációval számol. A reálbérek a tervezet szerint két év útán újra meghaladhatják az infláció mértékét.

 

Növekszik a munkáltatók egészségbiztosítási járuléka

 

A legfontosabb változások közé tartozik, hogy a munkáltatók számára 1 százalékkal emelkedik az egészségbiztosítási járulék, egy százalékkal, (4 százalékra) pedig csökken a második pillér súlya a nyugdíjbiztosítási rendszeren belül. Ezek a lépések 763 millió euróval növelik az állam bevételét.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.