Nyitókép forrása: Canva.com

 

Figyelemreméltó cikket közölt a Financial Times gazdasági lap az amerikai gazdaság helyzetéről. Az elemzés arról ír, hogy bár az USA-ban sokat beszélnek a „gyors növekedésről és lágy landolásról” a válságok idején, ennek ellenére az amerikai gazdaság csak a harmadik negyedévben 30 százalékkal zsugorodott.

 

A cikk szerzője azzal folytatja, hogy a hatalmas, katasztrofális visszaesés belengetése ellenére nem ment el az esze. Annyit tett, hogy az USA novemberi gazdasági eredményét és átszámolta euróra és jüanra, majd éves szinten összehasonlította az eredményt. Azt kapta, hogy az amerikai dollár közel 3 százalékot esett.

 

A szerző példaként emlékeztetett, hogy bár számításai eltérnek a megszokottól, hasonlót Mark Carney, a Bank of England korábbi kormányzója is alkalmazott. Ő tavaly arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a Brexit-népszavazás előtt Nagy-Britannia gazdasága a német gazdaság 90 százalékán állt, ez az arány 2022-ben (két évvel a tényleges kiválás után) 70 százalékra esett vissza.

 

 hirdetes_300x300  

A cikk szerint azok az európai aggodalmak sem teljesen állják meg a helyüket, amelyek szerint az EU gazdasága 2008-ban nagyobb volt amerikainál, most meg az amerikai harmadával nagyobb az uniósnál. A változás ugyanis jórészt az amerikai dollár emelkedésének volt köszönhető.

 

Mindezek után az elemzés leszögezi, hogy bár a piaci árfolyamokon számolva a kínai gazdaság nem képes utolérni az USA-t, vásárlóerő-paritáson  mérve már Kína leelőzte Amerikát, még Donald Trum republikánus elnök regnálása idején.

 

„Most 22 százalékkal nagyobb. Az adatok akkor nyernek értelmet, ha megnézzük a bizonyítékokat. A kínai villamosenergia-termelés 2010-ben előzte meg  az Egyesült Államokét. 2016 és 2020 között, amikor a kínai gazdaság állítólag nem bővült az USA-hoz képest, a villanyáram termelés 45 százalékkal nőtt, miközben az USA-ban stagnált”

 

olvasható a cikkben. A szerző ráadásul megértően már, de önámítással vádolja meg az USA-t. Emlékeztetett, hogy Nagy-Britannia a 19. század végén vesztette el globális gazdasági vezető szerepét, de a mai napig „őrzi a nagyság” téveszméit.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.