Nyitókép forrása: Szijjártó Péter hivatalos facebook-oldala

 

Magyarország megvétózza Bulgária schengeni tagságát, ha huzamosabb ideig fenntartja a földgáz szállítására vonatkozó büntetővámot –jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videóban, írta meg a Világgazdaság.

 

Bulgária brutálisan magas extraadója veszélyezteti Észak-Macedónia, Szerbia és Magyarország földgázellátását, amit a magyar külügy „botrányosnak és ellenségesnek” tart. Mivel Magyarország földgázellátásának jelentős része Bulgárián keresztül érkezik, a bolgár büntetővám a földgázszállítás teljes leállásával fenyeget.

 

Szijjártó Péter szerint Bulgária schengeni tagságáról a jövő héten születik döntés,

 

 hirdetes_810x300  

„ezért most hirtelen nagyon elkezdtek igyekezni, hogy eltöröljék ezt a törvényt. Ha eltörlik, akkor mi is vissza fogjuk vonni a vétóról szóló döntésünket”

 

fogalmazott.

 

A bolgárok a múlt hónapban jelentették be, hogy megawattóránként 10,33 eurós extraadót vetnek ki a tranzitgázra. A Világgazdaság kiemelte, bár nincs jele, hogy az orosz gázkereskedő kifizette volna a Bulgária által megemelt gáztranzitdíjat, a bolgár fél mégsem állította le az orosz gáz tranzitját, és hogy a háttérben egy ennél is fontosabb dologról, az orosz Lukoil bulgáriai finomítójáról is folyhat az egyezkedés.

 

Decemberben Bulgária nyugatbarát kormánya jelezte, a schengeni csatlakozás kedvéért hajlandó lemondani az orosz gáz extraadójáról, de a jogszabályt nem törölték el, Ezért felmerült, hogy csak a schengeni csatlakozásról szóló szavazás miatt trükköznek. Az extraadó kérdésében a shcengeni országok közül nem csak Magyarország, hanem Görögország is szembe került Bulgáriával.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.