Nyitókép: SITA

 

Mától megszűnt az elektromos autók vásárlásának állami támogatása Németországban. Az eredetileg a következő év egészére tartó, úgynevezett ökológiai bónuszt a kormány a költségvetési válság nyomására, takarékossági okokból szüntette meg. Maga a bejelentés gyorsan jött, a Gazdasági Minisztérium csak a múlt hétvégén jelentette be konkrét dátumokkal, ami kritikát váltott ki.

 

Németország idén január óta már jelentősen csökkentette a támogatást, amikor is megszűnt a hibridhajtású autókra, és azt a tisztán elektromos autókra szűkítették. A legmagasabb támogatás január óta 4500 euró volt a korábbi 6000 euró  helyett.

 

 hirdetes_300x300  

A legfontosabb feltétel az volt, hogy a nettó listaár szerint kevesebb mint 40 000 euróba kellett kerülnie az autónak. Ennek ellenére még a drágább autók tulajdonosai is jogosultak voltak a támogatásra, amennyiben az autó ára nem haladta meg a 65 000 eurót. Ezesetben idén januártól 3000 euró állami támogatást kaptak. Ennek lett most vége.

 

„2023. december 17-ét követően nem lehet újabb kérelmet benyújtani a környezetvédelmi bónuszra a Szövetségi Gazdasági és Exportellenőrzési Hivatalhoz (BAFA)”

 

– közölte szombaton a Gazdasági Minisztérium.

 

„Mindez nem vonatkozik a már megítélt támogatásokra, azokat a pénzeket kifizetik”

 

– tette hozzá.

 

A gazdasági minisztérium közölte, hogy a kormány az alkotmánybíróság novemberi ítélete után döntött a bónusz visszavonásáról, amely költségvetési válságba sodorta az országot. A bíróság megállapította, hogy a kormány alkotmányellenesen 60 milliárd eurót utalt át a klímaalapnak, ezért ezt a pénzt nem használhatja fel. Így hirtelen több tízmilliárd euró hiányzott az államkasszából. Ezt próbálják most előteremteni, például a villanyautókra szánt állami támogatás visszavonásáról.

 

ČTK, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.