Nyitókép forrása: canva.com

 

Az Európai Unió hétfőn meghosszabbított az orosz kőolajból készül származékok exportjára vonatkozó olajembargós kivétel hatályát, amely hivatalosan két héttel ezelőtt, december 5-én járt le. Az új határidő 2024. december 5. A határozatban Brüsszel azonban fenntartotta magának a jogot, hogy „megfelelő alternatívák rendelkezésre állása” esetén a mentességet megvonja.

 

A döntés jó hír elsősorban a pozsonyi Slovnaft finomítónak, amelynek termelési kapacitásának kétharmada a külföldi piac ellátásától függ, különösen Csehország fontos exportterület. Az eredeti olajembargós szankciós csomag ugyanis megtiltotta volna az orosz olajból készül származékok és üzemanyagok exportját más uniós tagállamba. A helyzet azért is ellentmondásos, mert Európa olajfinomító-szűkében van – ez pedig részben meg is magyarázza, miért vásárol Nyugat-Európa „átcímkézett” orosz olajból gyártott üzemanyagot például Indiától.

 

A mentesség meghosszabbításáról szóló bejelentés az új, 12. számú uniós szankciós csomag keretében történt. Ennek része többek között az orosz LNG-re kivetett embargó, ahol a türelmi időt egy évben határozták meg.

 

 hirdetes_300x300  

Miközben az uniós szankciók egyértelműen nem érték el céljukat, sőt, Európát jobban sújtják, mint Oroszországot, a brüsszeli hivatalos narratíva továbbra is azt sulykolja, hogy az új szankciók „újabb csapást mérnek Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús képességeire”. Tekintettel arra, hogy az orosz gazdaság valóban veszteségeket szenvedett el, de meglepően jól állja a szankciós politikát, a háborús képességek megakadályozásáról szóló nyilatkozatoknak ma már semmilyen hitele nincs.

 

Ráadásul Brüsszel folyamatosan megtagadja a tagállamok kérését, hogy hatástanulmányokat és elemzéseket mutasson be a szankciók hatékonyságáról és következményeiről. Ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a viszonylag olcsó orosz energiáról való leválás után az európai versenyképesség megroggyant, az ipari tőke kezd kivándorolni Európából, többek között az USA-ba.

 

Az új szankciós csomagnak része az orosz gyémántok behozatalának tilalma is. Ezen kívül 29 fővel bővítették az oroszellenes szankciók alá vett természetes és jogi személyek listáját. Szigorították az elektronikai árucikkek és alkatrészek exportjának szabályait is

 

A legfontosabb körülmény az új szankciós csomag kapcsán, hogy nem került bele az orosz nukleáris technológia elleni embargó, amiért több ország is kardoskodott. Az orosz nukleáris technológia kapcsán érdemes megjegyezni, hogy annak embargója súlyos problémákat jelentene a közép-kelet-európai energiapiacra nézve. Érdekes összefüggés továbbá, hogy miközben az USA csaknem megduplázta az orosz urán importját, Európából igyekeznek kiszorítani ugyanazt az erőforrást – és helyette az amerikai fűtőelemek előtt nyitják meg a kapukat. 

 

Körkép.sk, Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.