Nyitókép: imago images

 

Argentína új, libertárius elnöke hivatalosan is elutasította a BRICS-államok közösségéhez való csatlakozás gondolatát. A jelenlegi tagországok, Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika állam- és kormányfőinek címzett levelében Javier Milei kijelentette, hogy országa számára jelenleg nem jöhet szóba a teljes jogú tagság.

 

Argentína egyike annak a hat országnak, amely – Egyiptom, Etiópia, Irán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek mellett – augusztusban kapott meghívást a tagságra. Milei elődje, Alberto Fernández a csatlakozás mellett érvelt, mivel ezt lehetőségként látta országa számára új piacok elérésére.

 

Milei azonban már korábban is rendkívül kemény szavakkal illette a BRICS-országokat, például Kínát és Argentína szomszédját, Brazíliát, „korrupt kommunistának” nevezve Lula brazil elnököt. Országa súlyos gazdasági helyzetének megoldására Milei nagyszabású, deregulációt és az állami vállalatok privatizációját is magában foglaló reformcsomagot dolgozott ki, és már a kampány során bejelentette, hogy lemond a BRICS-tagságról.

 hirdetes_300x300  

 

Ezek az országok ugyanis a nyugati országok „ellensúlyaként” tekintenek magukra, Milei viszont a Nyugat felé akar orientálódni, főként az Egyesült Államokat és Izraelt tekinti országa partnerének. Miután Milei reformtervei ellen hetek óta tartanak a tüntetések Argentínában, a legnagyobb szakszervezet most általános sztrájkra szólított fel az új elnök radikális gazdasági reformjai ellen. A sztrájkot január 24-én tartják – jelentette be a CGT szakszervezeti szövetség.

 

Milei szabadpiaci reformcsomagjának egyik érdekes színfoltja, hogy a 209. cikk megtiltja az „ingyenes” szó használatát a kormányzati szolgáltatások leírására. A kormányzat szerint ennek oka, hogy figyelmeztetni akarják a felhasználót: a szóban forgó állami juttatások vagy szolgáltatások nem ingyenesek, hanem az ő adójukból finanszírozzák őket.

 

„Az állampolgárok által ingyenesen igénybe vehető (…) nemzeti, tartományi, önkormányzati és Buenos Aires autonóm város szintjén nyújtott bármilyen juttatás vagy szolgáltatás reklámozásában nem használható az ‘ingyenes’ vagy hasonló szó, és egyértelművé kell tenni, hogy az adófizetők adójából finanszírozott, ingyenesen igénybe vehető juttatásról vagy szolgáltatásról van szó” – áll a törvényjavaslatban.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.