Nyitókép: SITA

 

Az energiaárak, jelzáloghitelek és a 13. nyugdíj után 2024-ben a kormány számára a fő prioritást az élelmiszerárak és az alapvető létszükségletek kézben tartása fogják jelenteni ,mondta Robert Fico a TA SR hírügynökségnek.

 

„Nem akarunk szélmalmokat építeni. Nem mondom azt sem, hogy 30 százalékkal csökkennek az élelmiszerárak. De célul tűzzük ki az infláció komoly mértékű letörését. Úgy kívánjuk csökkenteni az inflációt, hogy az emberek érezzék, hogy fizetésükért, vagy nyugdíjukért egy kicsit több mindent tudnak megvásárolni az üzletekben. Ez lesz az elsőszámú téma a számunkra,”

 

– jelezte.

 hirdetes_300x300  

 

Szlovákia jelenleg az EU egyik legmagasabb inflációval bíró országa. Fico elmondása szerint a kormány azt a filozófiát követi majd az új esztendőben, hogy nem kezelheti csak a már pultokra kikerült termékek árait.

 

„Ott kell kezdenünk az árfigyelést, ahol az élelmiszer keletkezik. Ha van egy őstermelő vagy feldolgozó, akinek terméke aztán a pultokra kerül, nekünk már itt csökkentenünk kell a nyomást az árnövekedésre,”

 

– hangsúlyozta Fico azzal, hogy folytatni kívánják az ágazatban a járulékok elengedését is.

 

„Az Európai Bizottság megerősítette számunkra, hogy ez az eszköz megengedett állami támogatásnak minősül, ezért 2024-ben még inkább alkalmazni fogjuk,”

 

– jelezte a miniszterelnök.

 

Az állami árreguláció keretei adottak, a pénzügyminisztérium köteles jelenteni minden kilengést az élelmiszerárak tekintetében.

 

„Bármilyen árkilengésnél nagyon keményen fellépünk. Tárgyalni fogunk az üzlethálózatokkal, élelmiszergyártókkal a lehetőségekről. Célirányosan odafigyelünk majd minden konkrét élelmiszerre, ahol komolyabb árnövekedés várható,”

 

– jelezte a kormányfő.

 

Robert Fico szerint a multik profitjára, haszonkulcsára is odafigyel majd a kormány, akik „jól élnek” Szlovákiában.

 

„Mert nem helyes, és elfogadhatatlan, hogy egy ország, ahol a németországi bérek és nyugdíjak 3-4-szer alacsonyabbak, 10-20 százalékkal magasabb élelmiszerárak legyenek, mint Németországban. Ez az alapfilozófiánk,”

 

tette hozzá Fico.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!