Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Probst

 

A liberális mainstream sajtó örömtáncot jár, amiért az új adatok szerint Németország 2023-ban több mint 20 százalékkal csökkentette károsanyagkibocsátását. A gond az, hogy még a német Zöldek is kénytelenek voltak elismerni, az 1950-es évek óta nem látott alacsony szintű CO2 kibocsátás valójában a szankciós politika és az olcsó orosz energiaforrásokról való (nem mindig önkéntes) lemondás eredménye. A német nehézipar és vegyipar minden jel szerint helyrehozhatatlan károkat szenvedett.

 

A károsanyag-kibocsátás ötödével esett vissza Németországban a tavalyi évben úgy, hogy közben az építőipar és a közlekedési ágazatok kibocsátása nem csökkent. A változás épp az energiaigényes ágazatokban mutatkozott meg leginkább, a nehéziparban és a vegyiparban.

 

A német vegyipar az orosz-ukrán háború kitörése és az USA-nak igen előnyös szankciós politika kezdete óta 23 százalékkal zsugorodott. Az iparági vezetők szerint erősen kérdéses, hogy az ágazat képes lesz-e pár éven belül visszatalálni a 2021-es teljesítményéhez. Az elemzők pedig egyenesen úgy vélik, hogy ez tartós változás lesz.

 

 hirdetes_300x300  

A bne Intellinews közép- és kelet-európai régiós portál elismeri, hogy a német gazdaság lassulásáért az energiárak növekedése és az erőltetett zöldpolitika a felelős. 

 

Az Oroszország elleni nyugati szankciók és az orosz vezetékes gázszállítás leállítása, valamint az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékszálainak ferobbantása súlyos hatással volt a német nehéziparra, ami a GDP negyedét adja. A friss adatok szerint az energia körüli mizériák miatt a nehézipari vállalatok egy tizede teljesen beszünteti a termelését vagy drámai módon csökkenti azt. Az iparági szereplők egyharmada pedig fontolgatja a termelés külföldre vitelét. Ez azt jelenti, hogy a német GDP csak a nehézipar körüli problémák miatt 2 százaléknál is többet csúszott le.

 

A német vegyipar sem áll jobban. Bár állítólag a mélyvölgy alját már elérték, elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a vegyi nagyvállalatok 40 százalékkal (!) csökkentették tavaly és csökkentik idén németországi befektetéseiket, és kimentik a termelésüket Kínába. Márpedig, ha ez már gyakorlatilag is folyamatban van, akkor nyilvánvaló, hogy az európai vegyi ágazat nem átmeneti, hanem hosszútávú leépülése zajlik.

 

Nem csoda, hogy a német gazdaság megtorpant. Még az optimista becslések szerint is 0,3 százalékkal eshetett vissza a német GDP 2023-ban (miközben Oroszország a szankciók ellenére növekszik). Az energiaigényes ágazatoknál a visszaesés még látványosabb: 11 százalék.

 

A német elemzők hangsúlyozzák a termelés külföldre vitelének megakadályozását. A gond az, hogy Németország ezt csak Kínával szemben tudja érvényesíteni, azt is csak azért, mert az USA hatalmas nyomást fejt ki az EU-ra, hogy építse le kereskedelemi kapcsolatait a távolkeleti nagyhatalommal. A probléma másik része, hogy az EU és benne Németország képtelen érvényesíteni érdekeit az Egyesült Államokkal szemben, amely egy gigászi, 360 milliárd dolláros gazdaságtámogató csomaggal gyakorlatilag kiszippantja a működőtőkét Európából.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!