Nyitókép forrása: canva.com

 

Tomáš Taraba (SNS) környezetvédelmi miniszter a héten megerősítette, hogy LNG-terminál létesülhet Pozsony mellett. A zöldek azonnal tiltakozni kezdtek a COP28 klímakonferenciára hivatkozva (de hamisan). Az érdemi döntés azonban az EU kezében van, amely többek között arról is határozhat, hogy támogatja-e vagy sem a terminál létrejöttét.

 

Taraba azzal érvel, hogy az országnak biztosítania kell a technológiai feltételeket az energiaellátás stabilizálására.

 

„Nem én találtam ki azokat az oroszellenes szankciókat, amelyek ennyit ártottak nekünk”

 

 hirdetes_810x300  

mondta Taraba.

 

A Greenpeace természetesen tiltakozik. A kirakatérv az, hogy a terminál Közép-Európa legnagyobb felszín alatti vízkészletének szomszédságában épülne meg (Csallóköz), ám sokkal fontosabb számukra az, hogy egy LNG terminál csökkentené a keresletet a sokkal drágább, de a balliberális mainstream által igencsak erőltetett alternatív energiaforrások iránt.

 

„Nincs értelme beruházásokat végrehajtani egy olyan területen, ami bukásra van ítélve. A legutóbbi globális klímacsúcs egyértelmű jelzést küldött, hogy a fosszilis tüzelőanyagoknak leáldozott”

 

idézte a Štandard konzervatív hírportál Katarína Juríkovát, a Greenpeace Slovensko vezetőjét.

 

A valóság persze teljesen más, mint amit a Greenpeace állít. Valójában a földgáz továbbra is kulcsfontosságú energiaforrás, méghozzá globális szinten. Ha nem így lenne, akkor az orosz gázról való leválás miatt nem stagnálna a német gazdaság, az USA nem keresne az energiaválságon, és nem lenne háromszor olyan drága Európában a földgáz, mint volt 2021-ben. És főleg: akkor nem azzal kérkedne a mainstream sajtó, hogy Európa ukrán gáztárolókban tárolja a téli készleteket.

 

Hozzátesszük, hogy LNG-terminál nélkül Szlovákia más országok termináljaira szorul rá, és az utóbbi időben minden ország igyekszik felverni a tranzitdíjakat (lásd Bulgáriát és Horvátországot).

 

Mindent egybevetve ugyanakkor a végső szó az Európai Unióé lesz. A szlovák állam uniós forrásokat akar a pozsonyi LNG terminál megépítéséhez mozgósítani, a fennmaradó részt pedig hitelből fedezné. A helyszín a pozsonyi Kikötői híd közelében lenne. Az összköltség 40 millió euró, áfa nélkül. Ha tényleg megvalósul a projekt, akkor elvileg 2026-ban adnák át a terminált. És itt a bökkenő.

 

Az EU ugyanis 2030-ra harmadával akarja csökkenteni a területén felhasznált földgáz mennyiségét. Ennek egy része valószínűleg meg is történik, tekintettel arra, hogy az európai vezetés módszeresen építi le a kontinens versenyképességét, és ha nincs ipari kapacitás, nincs energiaigény sem.

 

Más kérdés, hogy nincs alternatíva sem, hiszen a nap- és szélenergia, illetve a vízerőművek nem épp stabilitásukról híresek. Önmagukban nem alkalmasak arra, hogy kellően stabil energiát biztosítsanak, felváltva minden más fosszilis tüzelőanyagot. Az atomerőművek jelenthetnék a megoldást a dilemmára, ám az európai progresszívok és zöldek az atomenergiát is száműznék (mivel ez is Európa versenyképességét rombolná, logikus lenne arra gondolni, hogy a tengerentúli gazdasági érdekek miatt, az USA-t ugyanis nem nagyon kritizálják azért, mert tavaly két és félszer annyi uránt vett az oroszoktól, mint egy évvel korábban…).

 

Ráadásul, LNG terminálokból még mindig kevés van Európában. Jelenleg 43 üzemel 290 milliárd köbméteres éves kapacitással, miközben az uniós éves igény 350 milliárd. Most épül további 9 terminál, hogy a hiányzó 60 milliárd köbmétert bebiztosítsák. De ezt sem lehet csak a számokon át nézni, a terminálok zöme ugyanis a Atlanti-óceán partján van. 

 

A gázipar szlovákiai képviselő üdvözlik a terminálról szóló terveket, szerintük az hozzájárul a károsanyag-kibocsátás mértékét és segít diverzifikálni Szlovákia energiaellátását.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!