Nyitókép forrása: Canva.com

 

A legrosszabb forgatókönyv szerint 85 ezer munkahely szűnhet meg Szlovákiában az elektromos autók térnyerése miatt -hívja fel a figyelmet a Bloomberg minapi elemzésében.

 

A lap azzal indít, hogy a tipikus közép-európai kisváros, Alsókubin esete jól illusztrálja a  „baljós jövőképet”, aminek a küszöbén állunk. Az elmúlt három évtizedben Alsókubinba olyan befektetők költöztek, mint az osztrák autóalkatrészgyártó Miba AG, amely épp azért választotta Szlovákiát, mert a lakosság arányában a világ egyik legnagyobb autógyártója.

 

Az Európai Detroitként is emlegetett régió azonban – írja a Bloomberg – 2024-ben újabb változás küszöbén áll: az elektromos autókra való átállás felgyorsul (…). A különbség ezúttal az, hogy [Szlovákiának] a felzárkózás helyett el kéne kerülnie a lemaradást és a gazdasági hanyatlást.

 

 hirdetes_300x300  

Jövőre a pozsonyi Volkswagen a teljesen elektromos SUV modellek gyártására áll át, a kassai Volvo 2026-tól csak elektromos járműveket gyárt majd. A probléma az, hogy kétségesség válik a hatalmas beszállítói hálózat jövője, amely Szlovákia iparának gerincét adja. 

 

A legrosszabb forgatókönyv szerint Szlovákiában akár 85 ezer munkahely is megszűnhet, vagyis az összes foglalkoztatott 4,5 százaléka elveszítheti állását az elektromobilitásra való átállás miatt.

 

Csehországban is hasonló problémákat látnak. Ott a kormány stratégiai prioritásként jelölte meg a helyi autóipar segítését az átállásban. Szlovákiához hasonlóan Csehország is folyamatosan befektetőkkel tárgyal az akkumulátorgyárak létesítéséről – bár egyelőre Lengyelország és Magyarország sokkal sikeresebben szólítja meg őket.

 

„Ha nem sikerült ezt az átállást levezényelni, akkor a foglalkoztatással komoly gondunk lesz”

 

mondta Alexander Matušek, a szlovákiai autóipari lobbicsoport elnöke.

 

Számtalanszor hangsúlyozott tény, hogy nem nagyon lehet túlbecsülni az autóipar jelentőségét a szlovák gazdaságban, és így van ez Csehországban is. A két ország az egy lakosra jutó legyártott autók számát illetően világvezető. Szlovákia exportjának egynegyede az autógyáraktól függ, ezek az üzemek 3,5 százalékkal lökték előre a gazdasági bővülést, ami jóval magasabb arány az uniós átlagnál. 

 

A szlovákiai ipari termelés fele az autóiparhoz kapcsolódik, és négy autógyár, 350 autóipari beszállító mellett 260 ezer ember dolgozik ebben az ágazatban, ami a teljes foglalkoztatotti állomány több mint egytizede.

 

„Alsókubin egy körülbelül 18 ezer fős város Szlovákiában, Zsolna megyében, ahol a koreai Kia autógyár üzeme is található. Két évtized alatt a város 20 százalékos munkanélkülisége 4 százalékosra csökkent, például a Miba AG-nek is köszönhetően, amely belsőégésű motorokhoz gyárt alkatrészeket olyan ügyfelek számára, mint a VW, a Stellantis”

 

írja a Bloomberg, hozzátéve, hogy a szlovák város polgármestere, Ján Prilepok aggódik amiatt, hogy az elektromos autókra való áttérés visszaveti a várost.

 

„A beszállítókkal folytatott beszélgetésekből tudom, hogy készek alkalmazkodni az új helyzethez, de elsősorban az ügyfelektől függnek. (…) Ezt komoly veszélynek tartjuk. Az egykori Nokiával és mobiltelefonjaival kapcsolatos párhuzamok jutnak eszembe”

 

mondta a polgármester.

 

A fájdalmas ígérkező átállás pedig már elkezdődött. A Bloomberg szerint az iparágba az 1990-es évek óta nem volt olyan felfordulás mint most. A szlovákiai autóipari beszállítók pedig próbálják szinten tartani a megrendeléseket és velük a munkahelyeket.

 

A probléma gyökere, hogy egy hagyományos belsőégésű motorban több mint 200 mozgóalkatrész van, mígy az elektromosban ennek körülbelül csak az egytizede. Nincs szükség üzemanyag-befecskendezésre, kipufogórendszerre.

 

A pozsonyi Volkswagen tavaly kezdte meg a VW Passat és a Škoda Superb modellek legújabb verzióinak gyártását, de valószínűleg ezek lesznek az utolsó modellek, amelyeket még belsőégésű motorral gyártanak le.

 

A 128 éves cseh Škoda autógyár 2027-ig 5,6 milliárd eurót akar befektetni az elektromos autókra való átállásba.

 

A problémát fokozza az időtényező: az EU 2035-től betiltaná a hagyományos meghajtású új autók értékesítését. Zděnek Zajíček, a cseh ipari szövetség elnöke nem is rejti véka alá, hogy az EU-t hibáztatja a várható súlyos következményekért, mert az átállás túl gyors, a cégek pedig vért fognak izzadni, hogy lépést tudjanak tartani Kínával.

 

„Európa nagy tempót diktál, és olyan irányt szab, ami bizonyos szempontból hátrány helyzetbe hoz bennünket a többi kontinenshez képest”

 

mondta Zajíček.

 

Szlovákiában már megindultak az elbocsátások. Verebélyen (Nyitrai járás) a Kongsberg Automotive sebességváltó gyártó októberben 192 alkalmazottat bocsátott el. A Svec Group az EU klímakritériumaira panaszkodik, mert azok túl drágává teszik a fémalapanyagokat. A cég karosszériaelemeket gyárt szintén Verebélyen. A cégvezető szerint jelenleg még a nagyjátékosok sem igazán tudják, hogyan kezeljék az elektromos átalakulást.

 

A helyzetet tovább rontja, hogy Csehország és Szlovákia Magyarországhoz és Lengyelországhoz képest lemarad a működőtőke bevonzásában. Az új autógyárak ugyanis oda költöznek majd, ahol elektromos akkumulátorokat gyártanak – és ezen a téren Magyarország messze megelőzi Csehország és Szlovákiát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!