Nyitókép forrása: canva.com

 

Szlovákia gáztárolói még mindig 80 százalékos szinten vannak, annak ellenére, hogy már túl vagyunk a fűtési szezon felén. A szakértők szerint a gázkészletek jól teljesítenek az idei szezonban, utoljára ugyanis a 2020-2021-es szezonban volt ilyen töltöttségi szintje a tárolóknak. Ugyanakkor bizonyos veszélyek már megjelentek a horizontan, amelyek befolyásolhatja Szlovákia ellátásbiztonságát is.

 

A szlovák tárolók 80 százalékon állnak, úgy, hogy a fűtési szezon felén túl vagyunk, és mindemellett továbbra is folyamatosan érkezik a földgáz a vezetékeken és tengeren. Elvileg nem szabadna gondot okoznia az idei fűtési szezon teljesítésének.

 

Ugyanakkor a közel-keleti válság, amely jelenleg egy Vörös-tengeri háborúval fenyeget, komolyan veszélyezteti az utoljára négy évvel ezelőtt látott idilli állapotot. Ha kitör egy háború a Vörös-tengeren, a katari és más közel-keleti LNG-szállító hajók kénytelenek lesznek Afrika megkerülésével elérni Európát. Ez a szállítási és biztosítási díjak meredek emelkedését, végső soron az európai gázárak emelkedését vonja maga után.

 

 hirdetes_810x300  

Körkép.sk, rtvs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.