Nyitókép: via admiralmarkets.com

 

A szlovák lakosság kétharmada tervezi, hogy az új évben változtat pénzügyi és befektetési szokásain. Ennek oka elsősorban a magas infláció. A megkérdezettek fele többet szeretne megtakarítani az új évben, majdnem minden második azt tervezi, hogy többet spórol a kiadásokon, és az emberek több mint egynegyede azt mondja, hogy többet akar befektetni – derül ki az Ipsos által az Ozios pénzügyi vállalat számára készített reprezentatív felmérésből.

 

A magas infláció már tavaly is arra késztette a legtöbb szlovákot (52 százalék), hogy változtasson pénzügyi magatartásán, míg a megkérdezettek 48 százaléka nem változtatott a pénzügyi gazdálkodási szokásokon. A szlovákok 22 százaléka azzal érvelt, hogy nincs elég tartalék pénze a befektetésre.

 

A felmérés szerint a szlovákiaiak közel 67 százaléka tervezi, hogy 2024-ben változtat pénzügyi magatartásán. Ezzel szemben egyharmaduk nem tervez semmit sem változtatni a pénzügyekhez való hozzáállásán. Azok közül, akik másképp akarják megközelíteni a pénzügyeket, 46 százalék még többet akar spórolni a kiadásokon.

 hirdetes_300x300  

 

Összességében a pénzügyi viselkedésüket idén megváltoztatni szándékozók 27 százaléka szándékozik többet befektetni. A befektetéseket tekintve több mint egyötödük (21,5 százalék) a befektetési alapokba, 17,9 százalékuk részvényekbe és kötvényekbe tervez fektetni, majd az ingatlanok, az arany és más nemesfémek következnek. A lakosság több mint 8 százaléka a kriptovalutákban lát jó befektetést.

 

„A rendelkezésre álló adatok szerint a szlovák lakosság mintegy 15 százaléka fektet be a pénzügyi piacokra. A felmérés eredményei arra utalnak, hogy ez a szám idén növekedhet. Ez kétségtelenül pozitív hír, hiszen a pénzügyi piacokra történő befektetés ma már az egyetlen módja annak, hogy a megtakarításait értékessé tegye.” – tette hozzá Adam Auster, az Ozios elemzője.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!